3 av 5
4 av 5
5 av 5

Modo slaktade serieledarna Linköping

Mats Zuccarello Aasens OS-form är intakt. Efter tre mål och en assist mot Linköping idag tog han över kronan från Tony Mårtensson när Modo förnedrade skadedrabbade LHC med hela 8-0. "Det viktigaste är att vi kommer vidare nu och får kämpa om medaljer i slutspelet", säger Zuccarello Aasen.

Det kan bli så att vi får två raka säsonger med norrmän som poängkungar i Elitserien. Ifjol blev ju Per-Åge Skröder historisk när han blev den första spelaren som vann poängligan utan att komma från Finland eller Sverige.

I år kan det bli Mats Zuccarello Aasen som vinner poängligan. I Modos måste-match mot Linköping, där man återigen stod för en imponerande hemmaförnedring och vann med 8-0, stod norrmannen för tre mål och en assist.

Det innebar att han - i mötet med tidigare poängligaledaren Tony Mårtensson - passerade tack vare fler gjorda mål. Båda står på 60 poäng, men norrmannen har gjort 22 mål mot Mårtenssons 18.

Aasen hade stor framgång tillsammans med Peter Forsberg, som spelade fram till alla hans tre mål. Ett i var och en av de tre perioderna.
Den första slog Aasen till distinkt upp i krysset på en kort pass från Foppa. På den andra fick han mer eller mindre halvöppet mål sedan Foppa hittat rätt med en backhandpass och i tredje spelade han själv till Foppa innan han fick tillbaka en snygg pass bakom ryggen.

Passningspoängen spelade han till sig vid 7-0-målet, som Tomas Mojzis slog in.

Även Peter Forsberg fick göra fyra poäng i matchen efter att han fullbordat förnedringen med 8-0-målet.

Om Zuccarello bryr sig om att vinna poängligan? Ja, förmodligen. Men officiellt gör han inga anspråk på det.

- Jag lägger inget fokus på det. Det viktigaste är att vi kommer vidare nu och får kämpa om medaljer i slutspelet, säger Zuccarello till ppv.

Modo hade 2-0 efter första perioden och 4-0 efter andra. Men utan att man egentligen ansåg att man gjorde en speciellt bra match.

- Vi gör väl ingen kanonmatch så men. Vi försöker jobba på och vet att dom saknar folk så vi försöker gå på fyra kedjor och trycka på. Dom brukar ju hålla i pucken längre i sina anfall i normala fall, sade Per Svartvadet efter andra perioden.

LHC kom till spel utan Pontus Petterström, Patrik Zackrisson, Jaroslav Hlinka, Janne Hlavac och Mikael Håkanson och var märkbart störda av det faktumet.

För Modos del innebar segern stora möjligheter inför de tre avslutande matcherna. Speciellt efter Luleås förlust mot HV71 som gör att man bara är en poäng bakom och dessutom har en överlägset starkare målskillnad än norrbottningarna.

Nollan för Roman Malek var för övrigt hans första i Elitserien. Modo hade en, via Niklas Svedberg, tidigare den här säsongen.