- Foto: Bildbyrån

Wikegård: "Jävligt trött på att se samma lag – hela tiden"

Elitserien har blivit klart sämre, det ställs för låga krav på både spelare och tränare, det tränas för lite – och fler lag bör få plats i ligan. Det anser Niklas Wikegård.


Nyheter24:s hockeyexpert Niklas Wikegård ställer sig kritisk till utvecklingen i svensk hockey.

Han anser att elitserien var klart bättre förr, samt att en utökning av ligan vore sunt.

– Jag tycker att elitserien har blivit klart, klart sämre. Men jag vill samtidigt se en spridning i hockeyn i Sverige. Det ska ju inte bara vara de här tolv lagen, säger Niklas Wikegård till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tycker att elitserien har blivit sämre på flera olika sätt. Den är väldigt destruktiv i sitt sätt att spela, man ställer för låga krav på spelarna, det tränas för lite.

Wikegårds önskan om fler lag i elitserien har varit ett omdiskuterat ämne under en längre tid. För ganska precis ett år sedan gjorde Svenska Ishockeyförbundet en egen utredning om hur svensk elithockeys framtid ska se ut.

Svaret blev negativt för de som hoppats på en utökning från dagens tolv lag till 14. Den största anledningen till att det i dagsläget inte blir av är att ingen av elitserielagen är intresserade av att utöka om det inte ger mer sponsorpengar till klubbarna – vilket man inte kan garantera.

Men Wikegård ger inte upp.

– Det handlar inte bara om 12 lag och att man ska samla ihop de som man kanske tycker är dem bästa spelarna. Man måste göra spelarna bättre.

– Vi måste göra Elitserien bättre genom att utveckla, utbilda och ställa mycket högre krav på både tränare och spelare. Ligan är helt klart ganska mycket sämre än vad den var för tio eller 15 år sedan, tycker jag.

"Jävligt trött på att se samma lag – hela tiden"

– Jag tror att det finns många orter i Sverige som skulle kunna samla ihop tillräckligt mycket ekonomi och engagemang för att ha ett elitlag. Jag är själv jävligt trött på att se samma lag – hela tiden.

– Det som det handlar om för att göra ligan bättre, det är inte bara att köpa in importer och ta hem svenska hemvändare. Det är att göra de svenska spelarna här i landet bättre. Det tränas tränas för dåligt helt enkelt.

Följ Niklas Wikegårds blogg här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!