Salmonsson har inte gett upp drömmen om spel i NHL.
Salmonsson har inte gett upp drömmen om spel i NHL. - Foto: BILDBYRÅN

Salmonsson drömmer om spel i NHL

Elitseriedebutant som 17-åring, JVM-spelare som underårig och draftad tidigt. Vägen mot stjärnorna såg ut att vara utstakad för Johannes Salmonsson. Vid 24 års ålder jagar han fortfarande sitt genombrott. – Jag har absolut inte gett upp drömmen om att spela i NHL, säger han till hockeysverige.se.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

ÄNGELHOLM. Roger Melin och Dick Tärnström myser ikapp med varsin pappmugg kaffe. Patric Blomdahl ler sitt bredaste leende och ser ut att vilja ta hela världen i sin famn. Atmosfären i AIK:s omklädningsrum efter den osannolika 1-0-segern över Frölunda är på det hela taget väldigt uppsluppen och välkomnande – till och med för en påträngande murvel.

Den enda som inte garvar högt är Johannes Salmonsson. Han grimaserar utsträckt på en bänk medan sjukgymnasten utsätter honom för vad som förefaller vara en obekväm ljumskbehandling. Efter den plågsamma duvningen hasar han sig på stela ben ut ur omklädningsrummet och berättar sitt hockeylivs historia

Fick problem med axlarna

Johannes Salmonsson var bara 16 år när han var med om att föra upp Almtuna i allsvenskan i början av 2000-talet. Han snittade nästan en poäng per match i division 1 och blev snabbt uppvaktad av elitserieklubbar såväl som uppmärksammad i media. Efter flytten till Djurgården och en därefter följande elitseriedebut vid 17 års ålder beskrevs den talangfulle forwarden som Sveriges nya, stora stjärnskott.

– Med facit i hand hade det kanske varit lugnare om man hade stannat kvar i allsvenskan ett år. Nu trodde Djurgården ändå på mig och jag flyttade dit. Det första som hände var att jag fick problem med axlarna, minns Johannes Salmonsson.

Juniorkarriären flöt ändå på. Han spelade junior-VM som underårig, draftades som 31:a spelare av Pittsburgh Penguins 2004 och valde året därpå att flytta till Kanada för att spela juniorhockey i WHL. Där kom karriärens första riktigt stora bakslag.

– Jag skulle till Vancouver Giants, det var förbestämt. Någonstans hade det läckt ut och Spokane Chiefs chansade och tog mig innan Vancouver fick välja. Vi kom sist i hela ligan och det var en tråkig stad… ett riktigt tråkigt år. När man inte mår bra spelar man inte bra heller.

"Lemieux sparkade hela föreningen"

Motgångarna tog inte slut där. Efter den misslyckade sejouren i Nordamerika hade han skrivit på för Brynäs när Pittsburgh Penguins hörde av sig och undrade om han inte ville spela i deras organisation. Det ville den nu 20-årige Johannes, men ödet hade andra planer.

– Alla papper var i princip påskrivna när Mario Lemieux helt plötsligt sparkade hela föreningen – general manager, scouter, materialare och tränare. Han rensade hela föreningen. De nya som kom in ville vänta ett år med att sajna. Sedan kände man ganska snabbt att de ville satsa på sina killar, de som de hade plockat in. De hade ju inte draftat mig… Det var också synd, det kom lite olägligt, konstaterar Johannes Salmonsson utan att göra någon hemlighet av att besvikelsen var stor.

Karriären ville inte ta fart i Brynäs heller och under sin andra säsong i klubben lånades han ut till Rögle. Han var med om att föra upp Ängelholmsklubben i elitserien, men ännu en gång misslyckades han med att etablera sig i den svenska högstaserien. Efter att ha gjort en säsong i Davos i den schweiziska ligan är Johannes Salmonsson nu inne på sin fjärde elitseriesejour. Nu med nykomlingen AIK.

– Jag har aldrig fått det att lossna riktigt som jag hoppats… Det tar tid, men skam den som ger sig. Jag hoppas att det ska komma och jag tror att AIK är precis rätt ställe att få det att lossna i, säger han.

"Undrade när det skulle lossna"

Känns det mer avslappnat att komma till AIK, en klubb som slår ur underläge där du inte behöver känna samma press?
– Nej, jag känner ingen enorm press på mig. Det hade jag kanske de första åren när jag kom fram, när jag blev draftad tidigt och så. Nu har det lagt sig och det är bara att visa alla att man fortfarande har talang och att man är en bra hockeyspelare.

Den här pressen du talar om som du kände när du kom fram, var den störande?
– Jo, man var ju liksom först och sedan kom andra killar och gick ikapp och om, spelade i NHL. Man undrade ”när ska det lossna för mig?” och ”vad gör jag för fel?”. Man tänkte rätt mycket på det där.

Trots att saker och ting inte har gått som förväntat vägrar Johannes Salmonsson att låta drömmen dö. Han tycker sig besitta ett kunnande som fortfarande väntar på att få komma ut. Med lite medvind kan allt vända.

– Jag har absolut inte gett upp drömmen på att spela i NHL. Jag är bara 24 år och tycker att jag har tre år på mig att bli riktigt etablerad. Om jag inom tre år lyckas göra en VM-turnering eller vad som helst, då är man aktuell för NHL. Sedan finns ju även ryska ligan som bara växer och växer… Jag hoppas fortfarande på en framgångsrik karriär.

Hockeysverige.se

/