Timrå hade turen på sin sida när de lyckades besegra HV71 efter straffar.
1 av 5
Timrå hade turen på sin sida när de lyckades besegra HV71 efter straffar. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Här släpper Viktor Fasth AIK:s grepp om slutspelet mellan benen.
2 av 5
Här släpper Viktor Fasth AIK:s grepp om slutspelet mellan benen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Peter Popovic var rasande efter att SSK:s mål ogiltigförklarades samtidigt som Brynäs kvittering godkändes efter videogranskning.
3 av 5
Peter Popovic var rasande efter att SSK:s mål ogiltigförklarades samtidigt som Brynäs kvittering godkändes efter videogranskning. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Scandinavium var fullsatt för första gången för säsongen och man fick skäl till att jubla.
4 av 5
Scandinavium var fullsatt för första gången för säsongen och man fick skäl till att jubla. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Däremot var det uppgivna miner i Modo-lägret eftersom att de släppte matchen.
5 av 5
Däremot var det uppgivna miner i Modo-lägret eftersom att de släppte matchen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Den galna streckstriden tätnar

­Efter gårdagens elitserieomgång blev streckstriden – om möjligt – ännu mer spännande och tätare.


Tabelläget just nu:

Efter gårdagens elitserieomgång har det skett några förändringar i slutspelskriget.

AIK har tagit över Modos slutspelsplats samtidigt som Frölunda har lämnat jumboplatsen. Endast två ynka poäng skiljer nu lagen från slutspel eller kvalserie.

8. AIK 70 poäng

9. Timrå 70 poäng

10. Modo 69 poäng

11. Frölunda 68 poäng

12. Södertälje 68 poäng

STOCKHOLM. Inget av bottenlagen fick något andrum efter gårdagens elitserieomgång – tvärtom. Tabellen blev ännu tätare och nu är det bara två poäng som skiljer bottenlaget Södertälje från slutspelslaget AIK.

Bottenskiktet av tabellen har kastats om och Frölunda har lämnat jumboplatsen medan AIK tog över Modos slutspelsplats.

Nyheter24 har analyserat matcherna och läget som råder.

AIK – Luleå: 1-2, efter straffar

AIK och Luleå var en jämn tillställning som inte kunde avgöras efter full tid. Matchen togs till straffar och Viktor Fasth, som har varit briljant i AIK-kassen hela säsongen, släppte en puck mellan benen och således släppte han även ett fastare grepp kring slutspelet.

Om AIK hade vunnit hade de haft ett betydligt bättre utgångsläge med två poäng ner till Timrå och införskaffat sig något slags andrum i alla fall.

Timrå – HV71: 2-1, efter förlängning

Det såg länge tungt ut för Timrå som har haft många oturliga mål och många stolpträffar emot sig under säsongen. Men sånt jämnar ut sig och Ilkka Pikkarainen kunde kvittera matchen med endast nio sekunder kvar. Man gjorde dessutom plågan kort och avgjorde i början av förlängningen och plockade med sig två livsviktiga poäng.

Kim Hirschovits i Timrå har varit riktigt het på sistone med sju poäng på fyra matcher. Timrå passerade Modo i tabellen och har just nu 70 poäng – samma som AIK.

Brynäs – Södertälje: 3-2, efter straffar

Södertälje hade inte någon vidare tur med sig under tisdagen. I början av andra perioden skjuter Brynäs Sebastian Lauritzen ett skott som såg ut att ta i ribban och Södertälje kontrar och sätter 2-2 – trodde alla. Domarna väljer att videogranska målet och det tilldöms regelrätt och därmed blev det 1-1, till Södertäljes stora förtret. Peter Popovic blev rasande och protesterade vilt. En sak är i alla fall säker: åker Södertälje ur elitserien vet vi vad det kommer att snackas om.
Som salt i såren kvitterade Brynäs först med dryga minuten kvar av matchen och det hela gick till straffar där Brynäs kunde plocka med sig extrapoängen.

Om Brynäs mål hade blivit bortdömt hade vi troligtvis fått se en helt annan matchutveckling eftersom att Södertälje tog ledningen med 2-0. Man fick med sig en poäng och är inte avhängda men ligger ändock på jumboplats – med samma poäng som Frölunda.

Frölunda – Modo: 3-2

Den på förhand viktigaste matchen av alla. Modo hade läge att koppla ett starkt grepp kring slutspelsplatsen medan Frölunda troligtvis hade varit avhängda. Det var dock Göteborgarna som tog kommandot och för första gången den här säsongen var det fullsatt i Scandinavium. Hemmalaget satte igång och tog ledningen med 3-0. De höll dock på att tappa matchen när Modo skruvade upp tempot i sista perioden. Publiken fick ändå all anledning att jubla i och med att Frölunda lyckades få med sig tre poäng. Nu ligger de bara två poäng från slutspel.

För en gångs skull visade Frölunda framfötterna med Tomi Kallio och Jesper Mattsson i spetsen. Det kan däremot vara i senaste laget att vakna när det endast återstår två matcher.

Med två elitseriomgångar kvar är det olidligt spännande och skillnaden mellan slutspel eller kvalserie kan få avgöras med hjälp av målskillnad. Allting pekar på att det inte är bestämt förens den absolut sista omgången på lördag.
Följ streckdramatiken och upplösningen av elitserien här på Nyheter24.

Övriga elitseriematcher:
Linköping - Djurgården: 2-4
Skellefteå - Färjestad: 2-6

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!