Upprepade hjärnskador kan ge allvarliga men för livet - även innebära förkortad livslängd.
1 av 2
Upprepade hjärnskador kan ge allvarliga men för livet - även innebära förkortad livslängd. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Skandalscener som ofta spelas upp i en extremt tuff sport. Alla är medvetna om riskerna, men inget görs när väl skadan är skedd.
2 av 2
Skandalscener som ofta spelas upp i en extremt tuff sport. Alla är medvetna om riskerna, men inget görs när väl skadan är skedd. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Nyheter24 avslöjar: Livsfarliga hjärnskador går obemärkt förbi

Svenska Hockeyförbundet tar inte i med hårdhandskarna för att stoppa klubbar att spela med hjärnskadade spelare.


Vidare läsning:

Intresset för huvudskador och livsfarliga sporter är både brett bland lekmän men även också bland forskare. Nyheter24 har tidigare dokumenterat de farligaste sporterna i världen, samt dess konsekvenser.

Dessutom har vi även lyft fram dokumentation som visar att ridsport är farligare än kampsport - även om definitionen för "farligt" skiljer sig en aning från person till person.

STOCKHOLM. Tidigare under torsdagen kunde Nyheter24 rapportera om hur NHL stiftat allt hårdare regler när det kommer till huvudskador. Spelare som utsätts för en smäll och uppvisar något slags symtom, måste omedelbart lämna rinken för vidare undersökning.

Men det är inte något vi gör i Sverige. Här har domaren ingen makt över hur spelarna behandlas av sina egna klubbar. Nyheter24 kan nu avslöja att elitserien inte alls ser efter spelarna med samma frenesi och omsorg som på andra sidan Atlanten.

– Nej, vi har inte direkt någon som vid båset följer upp efter en hård tackling. Domarna kollar hur spelaren mår på isen och sen är det upp till vardera lag att se efter sina killar, berättar Mikael Ahlström, domarchef över elitserien, för Nyheter24.

I åtanke måste man samtidigt ha hur symtomen yttrar sig efter en allvarlig hjärnskakning.

Det är endast i extrema fall som individer faller ihop medvetslösa. I de flesta fallen kommer symtomen smygande. Det är sakta men säkert som smällen börjar göra sig påmind.

Spelaren kan känna yrsel och man kan se att spelaren flackar med blicken. Men det är först efter dryga 15 minuter som läkarna kan se de viktiga tecknen - så som nedsatt koordination och problem med balansen. I 15 minuter kan således spelaren fortsätta och försätta sin hjärna i allt större fara.

Finns det inte incitament för tränarna och läkarna att låta spelaren fortsätta?

– Även om jag har väldigt svårt att se incitamentet, så är det klart att de kan det. Sen är det självklart upp till spelaren själv att känna efter hur han mår, fortsätter Ahlström.

Men det finns ju liknande incitament för honom?

– Jo, det är klart. Men domarna gör en bedömning över hur han reagerar och mår efter en hård smäll. Det är helt klart farligt det här med hjärnskador och är något vi ser allvarligt på.

Ahlström menar vidare att rättskipparna och lagledningarna för en kontinuerlig diskussion på isen. Men domarna har ingen egen makt att vägra en spelare att fortsätta, till skillnad från exempelvis boxningen.

Finns det något reglemente i likhet med de nu NHL har tagit fram för att stävja allvarliga huvudskador?

– Vi gör en bedömning på isen. Det är klart att om spelaren har svårt att kliva upp så måste lagen se till att de undersöker honom. Sen är det upp till läkarna hur länge han måste få vila innan han kan återvända till isen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!