Hockeyligans vd Peter Gudmundson tycker att det är märkligt att Luleå inte utreder saken.
1 av 4
Hockeyligans vd Peter Gudmundson tycker att det är märkligt att Luleå inte utreder saken. - Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
"Osten" påstås ha skrikit bland annat "svinjävla neger" enligt ögon- och öronvittnen.
2 av 4
"Osten" påstås ha skrikit bland annat "svinjävla neger" enligt ögon- och öronvittnen. - Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Luleå Hockeys sportchef Lars "Osten" Bergström utreds nu av Hockeyligan efter rasistattacken.
3 av 4
Luleå Hockeys sportchef Lars "Osten" Bergström utreds nu av Hockeyligan efter rasistattacken. - Foto: EMIL MALMBORG / BILDBYRÅN
Skellefteå AIK:s Yared Hagos var måltavlan för "Ostens" rasistiska glåpord.
4 av 4
Skellefteå AIK:s Yared Hagos var måltavlan för "Ostens" rasistiska glåpord. - Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

"Osten" utreds efter rasistattacken

Luleå Hockeys sportchef, Lars "Osten" Bergström, utreds av Hockeyligan efter att han påstås ha skrikit rasistiska glåpord till Skellefteås Yared Hagos.


Luleås mardrömsvecka:

Torsdag: Sportchefen Lars "Osten" Bergström sägs ha skrikit rasistiska glåpord till Skellefteå-spelaren Yared Hagos. Flera ögon- och öronvittnen kliver fram i media och berättar om att han har skrikit bland annat "svinjävla neger".

Lördag: Luleå förlorar den tredje matchen mot Skellefteå i sudden. Efter matchen attackeras Västerbottens Folkblad-journalisten Jonas Fahlman av Luleåfans som kastade mynt och flaskor på honom. VF bestämmer sig för att polisanmäla händelsen.

Söndag: Luleå förlorar ytterligare en match i sudden och Skellefteå utjämnar semifinalserien till 2-2 i matcher.

Måndag: Hockeyligan bestämmer sig för att utreda "Ostens" påstådda rasistattack. Luleå agerar inte och väljer att inte starta en egen utredning.

LULEÅ. Det var under den första semifinalmatchen mellan de bittra rivalerna Luleå och Skellefteå som Luleås sportchef, Lars "Osten" Bergström, påstås ha skrikit rasistiska glåpord till Skellefteås Yared Hagos.

Flera vittnen har klivit fram och berättat att "Osten" bland annat ska ha skrikit "svinjävla neger" från läktarplats. Han ska dessutom ha blivit tillsagd varpå han svarade med att skrika "håll käften gubbjävel".

Nu har Hockeyligan bestämt sig för att ta tag i saken och utreda händelsen i sitt egna diciplinråd.

– Frågan har en sådan allvarlig karaktär så jag tycker det är bra om vårt diciplinråd tittar på det här. Därför det är också en markering att vi har ett regelverk, och det är också en markering att om, och jag säger om, någon har sagt någonting så är det definitivt inte okej. Det är inte acceptabelt, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson till Hockeykanalen.

Luleå Hockey har däremot valt att inte agera i frågan och de har inte visat några intentioner på att starta en intern utredning. Något som Gudmundson tycker att man borde göra.

– Jag kan bara säga att om jag vore klubbledare så skulle jag absolut titta på det här.

Hockeyligan kan inte tvinga Luleå att göra en egen utredning eftersom det är en samarbetsorganisation som ägs av klubbarna. Däremot kan diciplinrådet dela ut varningar och utfärda böter.

– Grunden till att vi inrättade det här diciplinrådet är att vi är måna om elitseriens varumärke. Och är det så att något brister så ska vi ha en möjlighet att övervaka oss själva, säger Gudmundson.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!