1 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Polisen tystlåtna inför hoten om hämndaktioner

Inför måndagskvällens stockholmsderby väntas en hämndaktion riktas mot polisen för det


Polisnotan:

Carin Götblads beslutet slår till mot sex olika föreningar i de tre största stockholmsklubbarna. AIK fotboll och hockey, Djurgården fotboll och hockey samt Hammarby fotboll och bandy.

Inledningsvis ska stockholmsklubbarna endast stå för 25 procent av den sammanlagda kostnaden, men att den efterhand ska öka ända till 100 procent.

STOCKHOLM. Måndagens stockholmsderby i elitserien mellan AIK och Djurgården kan bli en het drabbning på isen. Utanför är det dock fortfarande helt oklart vad vi kan förvänta oss av fansen, även om vi kan hoppas på ett lugnt men stämningshöjande klimat.

Enligt uppgifter som flyter runt på internet förbereds det dock en hämndaktion riktad mot polisen. Detta efter det kontroversiella beslutet att AIK och hädanefter de börsnoterade stockholmsklubbarna ska stå för snutnotan. Ett rykte som polisen vägrar kommentera:

– Vi kommenterar aldrig lösa rykten och tips, säger presstalesmannen för den operativa avdelningen på Stockholmspolisen, Kjell Lindgren.

Han fortsätter:

– Jag kan inte heller avslöja exakt hur många poliser vi har avsatt men det rör sig om den vanliga siffran inför derbymatcher.

Tidigare har det florerat uppgifter om att drygt 280 poliser ska närvara i anslutning till derbymatchen på Globen. Dessutom ska en del av dessa redan under eftermiddagen var utpositionerade på strategiska platser runt om Stockholm.

Tunga protester

Samtidigt ska de två klubbarnas organiserade supportergrupper demonstrera mot Carin Götblads beslut om att fakturera klubbarna. Dock ska dessa protester ske med fredliga medel. Både Järnkaminerna och Black Army har gått ut med pressmeddelanden där de gör klart för hur demonstrationerna ska te sig.

Grupperingarna ska stå på vardera sida Globenområdet och protestera, en konfrontation mellan fansen ska på så viss undvikas. En av anledningarna till demonstrationerna är också av praktiska skäl. Supportergrupperna vill minska fakturan från stockholmspolisen.

"Vi tror och hoppas att det faktum att polisen nu kommer att arbeta runt Globen på ytor som vigts åt demonstrationer kommer innebära att föreningarna inte kommer betala för polisinsatserna där. För frågan är varför Djurgården eller AIK ska betala för poliser som bevakar en demonstration?" skriver bland annat Järnkaminerna på sin hemsida.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!