Färjestad är på god väg mot sin första SM-final i ishockey på tre år.

Men på lördagen körde Färjestad över Skellefteå - och vann med hela 6-0.

Stor matchhjälte blev tremålsskytten Eero Somervuori.

Karlstadslaget har haft det riktigt tungt med målskyttet hela slutspelet, ett mönster som gick igen i torsdagens första semifinal i Skellefteå.

Men i lördagens match kom islossningen genom Eero Somervuori.

Finländaren gjorde Färjestads tre första mål.

Vid 1-0 fick han pucken, åkte runt mål och avslutade med en backhand som Nicklas Dahlberg räddade. Men finländaren tog även returen och hittade någon märklig liten lucka.

Samme Somervuori fortsatte att vara stekhet i andra perioden. Anders Bastiansen hade pucken bakom mål, höll i den länge och väl och hittade sedan Somervuori som backat bak högt upp i slottet. Direktskottet ställde en skymd Dahlberg i Skellefteåmålvakten.

Bara ett par minuter senare satte Somervuori sitt tredje mål, än en gång framspelad av Dominik Granak och Bastiansen.

Med en vacker framspelning mot slutet av andra perioden gav sedan Peter Nordström Per Åslund öppet mål till 4-0 och matchen var givetvis avgjord.

Ändå hindrade det inte Färjestad att göra ytterligare två mål i sista perioden. Först Lee Goren, hans första poäng i slutspelet, och sedan genom Dick Axelsson. Det sista målet var ett konstverk av stockholmaren som visat fin form mot slutet.

Men grunden till segern var givetvis Jonas Gustavsson. Landslagsmålvakten stoppade flera bra Skellefteålägen, framför allt i första perioden och har nu spelat åtta perioder utan att släppa in ett mål.