Stefan Liv knäckte Frölunda - matchserien lever

Än lever finalhoppet för HV 71 i ishockeyns SM-slutspel. HV vann den fjärde semifinalen mot Frölunda med 6-1.

Än lever finalhoppet för HV 71. HV "stal" den fjärde semifinalen och besegrade Frölunda i Scandinavium med 6-1. De två sista målen kom i tom bur.

– Jag är väldigt glad och väldigt nöjd, säger HV:s Johan Davidsson till Kanal 9,.

Frölunda fick bästa tänkbara start på matchen och tog ledningen redan efter 2.37. Lars Eller överlistade Stefan Liv med ett lurigt skott tätt under ribban.

– Jag får ett bra pass av Riku och försöker sikta högt, skönt att den gick in, säger Eller i Kanal 9.

Sedan började Liv visa att han är en av elitseriehockeyns bästa målvakter. Han svarade för den ena kanonräddningen efter den andra och bidrog starkt till att HV bara låg under med ett mål efter den första perioden.

Tavla av Holmqvist

Johan Holmqvist, som flera gånger hållit Frölunda kvar i matcherna, hade en mindre bra inledning av den andra perioden. På drygt fyra minuter kunde HV vända underläget till en ledning med 2-1 genom Teemu Laine och Martin Thörnberg. Thörnbergs skott ur snäv vinkel såg inte alltför farligt ut, men pucken smet in mellan benen på Johan Holmqvist.

– Pucken går mellan benen på deras back och han ser väl ingenting, säger Thörnberg i Kanal 9.

Just Holmqvist gjorde nog sin sämsta match i slutspelet med fler tveksamma ingripanden.

– Han är inte riktigt förberedd på skottet, han är för slapphänt med klubban, säger expertkommentatorn Petter Rönnqvist.

Matchserien lever

I den andra perioden spelade Frölunda långa stunder riktigt dåligt och hade mycket svårt att ta sig ur den egna zonen.Davidsson tillbaka Johan Davidsson var tillbaka på isen efter skada och spelade sin första semifinal. Hans goda blick för spelet är mycket betydelse för HV:s förstakedja. Johan serverade kedjekamraterna Jukka Voutilainen och Martin Thörnberg den ena fina passningen efter den andra. Men, det syntes ibland att han ännu inte har fullt matchtempo.

Sedan HV gjort sitt tredje mål hade man full kontroll på spelet i tredje perioden och stressade Frölunda till otaliga misstag. Dessutom hade man ju en storspelande Stefan Liv i målet.

– Energin rann ur Frölunda, säger Kanal 9:s expert Niclas Andersson.