Stockholm

Ungdomen Sveriges handbollshopp

Förbundskaptenerna Olsson och Lindgren satsar nytt och ungt i sin första trupp.


Läs mer

- Vi tyckte att det skulle vara intressant att testa lite nya spelare, säger Staffan Olsson till TT inför EM-kvalmatchen mot Turkiet 2 november.

Två spelare är A-lagsdebutanter – IFK Ystads högersexa Niclas Ekberg och Sävehofs vänsternia Jonathan Stenbäcken.

Och på vänsterniopositionen satsar förbundskaptensduon mycket ungt på Stenbäcken (född 1988) och Kim Ekdahl Du Rietz (född 1989) som komplement till Tobias Karlsson.

- Vi vill visa att vi satsar på dem och hoppas att de, genom att de får vara med i landslagssammanhang, ska utvecklas snabbare, säger Ola Lindgren.

För första gången spelas kvalet till ett handbollsmästerskap i gruppspel med hemma- och bortamatcher. Endast den arrangerande nationen, Österrike, plus den regerande mästaren, Danmark, är direktkvalificerade till EM 2010.

- Det är positivt att få spela matcher som gäller något, det tror jag även spelarna tycker. Tidigare har det varit mycket träningsturneringar, säger Lindgren.

Sverige möter i sin grupp Turkiet, Montenegro, Polen och Rumänien och Turkiet väntas bli den lättaste motståndaren. Efter oroligheterna i landet har Georgien hoppat av.

Tre spelare är avstängda från landslaget under hösten efter att de druckit sprit och förstört ett hotellrum under en landslagssamling i juli. Oscar Carlén, Fredrik Petersen och Sebastian Seifert är välkomna tillbaka i landslaget nästa år.

- Vi hoppas att de tagit till sig straffet och gått vidare, säger Staffan Olsson.

- Vi kommer att arbeta fram ett ramverk tillsammans med spelarna när vi träffar dem. Det kommer att bygga mer på sunt förnuft än regler.

Förbundskaptenerna säger att första landslagsuttagningen gick problemfritt.

- Det var nästan tråkigt – så överens var vi, säger Olsson.

Tre spelare har sagt definitivt nej till fortsatt landslagsspel – Peter Gentzel, Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes. Tre spelare har velat avstå från höstens matcher – Martin Boqvist, Marcus Ahlm och Tomas Svensson. Den 40-årige målvakten Svensson har lämnat dörren lite på glänt för fortsatt landslagsspel. Det väntar ett VM i Kroatien i januari.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.