Dags för SM-final

HV71 möter favoriterna Färjestad.


I kväll inleds det hockeysverige har väntat på sedan första nedsläpp i slutspelet för över en månad sedan. SM-final nummer ett av sju mellan HV71 och Färjestad kommer att spelas i Jönköping, och det är två lika men ändå olika lag som möts.

Här är förutsättningarna för kvällens drabbning.

Färjestad:

Laget från Karlstad drog det längsta strået och fick möta Skellefteå AIK i semifinalerna. Det ledde till fyra raka segrar, två av dem i stor stil med hela 6-0. Innan dess besegrade man Brynäs i fyra raka matcher.

FBK spelade match senast den 26 mars, den enda gången som Skellefteå skrämde laget lite. "Monstret" i målet, Johan Gustavsson, fick då se sig besegrad av en puck efter att ha hållt nollan i fyra timmar. Att ha det rekordet bakom sig gör det nog lättare att fokusera på den egentliga uppgiften: att hjälpa laget till sitt tredje SM-guld.

Finalerna blir Färjestadsstjärnan Jörgen Jönssons sista matcher för laget. Han som varit navet, och laget personifierat, vill lämna med ännu ett SM-guld. Rädslan att inte leva upp till detta kan både hjälpa och stjälpa ett lag. Färjestad vann seriespelet och är favorittippade i kväll. Blir det förslust i första matchen kommer det säkerligen kännas som en ordentlig kalldusch.

HV71:

Hemmalaget HV71 har slitit betydligt hårdare för sin finalplats. Först sju matcher mot Timrå, med 4-3 i resultat, följt av sex matcher mot Frölunda, med 4-2 i resultat har satt sina spår. Man har en rad viktiga spelare skadade. Jan Hrdina, Johan Halvardsson och David Fredriksson är fortfarande borta, David Petrasek missar resten av säsongen. Lagkaptenen Johan Davidsson, Nichlas Torp och Per Gustafsson har varit skadade under slutspelet, men förväntas att stå på isen i kväll.

Mycket talade för Frölunda i tidigare matcher, men HV71 har spelat i stor stil de avgörande matcherna. Lagkapten Davidsson tror att HV71 har en fördel tack vare antalet matcher, och kanske har man svetsats ihop till en lagmaskin. HV71 har också slutspelets största målskyttar, Martin Thörnberg och Mattias Tedenby har tillsammans 14 baljor.

Hur går det då i finalen?

Om man ser till historien så lutar det åt... båda lagen.

Senast HV71 och Färjestad möttes i ett slutspel var i semifinalen 2006. Då gick det till sju matcher, innan Rickard Wallin avgjorde för Färjestad med endast sju sekunder kvar. Färjestad vann sedan finalen, vilket är senaste gången klubben tog guld.

Den enda finalen lagen i mellan var 2004, och då vann HV71. Laget är regerande mästare och har aldrig förlorat en final (vinst 1995, 2004 och 2008).

Båda lagen har storspelande målvakter, för HV71 Stefan Liv och för Färjestad Jonas Gustafsson. De flesta tror på Färjestad i denna match, men att komma in och styra en SM-final på bortaplan är ingen självklarhet. Då krävs det att inte bara en kliver fram, utan att hela laget är med från första visselsignal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!