Skadedrabbade Alhaji Jeng har kämpat för att nå OS – och när fastan infaller under OS tänker han bryta den.
1 av 4
Skadedrabbade Alhaji Jeng har kämpat för att nå OS – och när fastan infaller under OS tänker han bryta den. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Jeng har ett par tunga skadefyllda år bakom sig. Vid friidrotts-EM i Helsingfors tidigare i sommar rev han ut sig i kvalet.
2 av 4
Jeng har ett par tunga skadefyllda år bakom sig. Vid friidrotts-EM i Helsingfors tidigare i sommar rev han ut sig i kvalet. - Foto: © Bildbyrån
Alhaji Jeng slog dock till med ett bra hopp som säkrade en plats i London.
3 av 4
Alhaji Jeng slog dock till med ett bra hopp som säkrade en plats i London. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Karlstad GP vill Jeng nog helst glömma.
4 av 4
Karlstad GP vill Jeng nog helst glömma. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Han kommer bryta fastan – för OS

OS-HOPPET: Alhaji Jeng tävlar inte på tom mage. Stavhopparen bryter fastan under London-OS: "Ett stort mästerskap utsätter kroppen för enorm belastning".


Alhaji Jeng
Alhaji Jeng är född den 13 december 1981 i Banjul i Gambia. Han kom till Sverige när han var några månader gammal och växte upp i Göteborg. Jengs meriter är ett silver vid inomhus-VM 2006 samt två SM-guld 2005 och 2006. 2009 satte han även det svenska rekordet inomhus 5,81.
 
OS-HOPPEN

Vad kan du om OS? Tävla och vinn priser från Pierre Robert. Klicka här för att tävla.
LONDON. Omkring 3000 muslimer deltar i sommarspelen i London som börjar på fredag. Samtidigt som OS pågår infaller högtiden ramadan som ställer de troende inför valet att fasta eller inte trots krävande tävlingar.
Svenska stavhopparen Alhaji Jeng kommer dock äta ändå.
– Möjligtvis fastar jag någon av de lediga dagarna. Jag har generellt ingen stor matlust, ännu mindre när det är tävling då jag är laddad och nervös. Men jag äter alltid efter träning och tävling för att fylla buken och återhämta kraft, säger Jeng till Sydsvenskan.

Sista namnet in i OS-truppen

Silvermedaljören från inomhus-VM 2006 har två tuffa år bakom sig. 30-åringen drabbades av en fotledsskada och har sedan dess kämpat för att ta sig tillbaka till världseliten. Det blev en kamp mot klockan – för att hinna till OS 2012.
– I vissa stunder har det varit otroligt smärtsamt. Jag har inte riktigt kunnat belasta för fullt vilket gjort att jag inte kunnat prestera. Men under detta år har jag tränat för fullt och känner att jag är i bra form, sa Jeng tidigare i juli till GP.

Det var dock på håret att han kom med till OS. Jeng slog till med ett hopp på 5,72 meter – sjunde bästa resultatet i världen i år – och anmäldes till truppen bara några timmar före deadline.
Jeng hade nog dock hoppats på ett bättre genrep. Vid Karlstad GP i torsdags gick han in på 5,28 meter – men klarade inte höjden. Segraren vann på 4,91.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!