Med rätt teknik kan du lätt odla stans största popcorngräs.
Med rätt teknik kan du lätt odla stans största popcorngräs. - Foto: Nyheter24

Enkla knepen: Så odlar du stans största popcorngräs

Popcorngräs har seglat upp som en av de mest trendiga växterna man kan odla själv. Men hur gör man egentligen för att få ett riktigt stort och frodigt gräs?


Popcorngräs, eller majs som det ju egentligen är, växer väldigt snabbt och kan därför användas för att skapa fina krukväxter att ha både i hemmet, på balkongen eller på uteplatsen.

Med de rätta förutsättningarna, såsom tillräcklig sol, vatten och näringsämnen, kan majs växa flera centimeter. Faktum är att majs kan gå från plantering till skörd på bara 60 till 100 dagar om förhållandena är rätt.

Men det är viktigt att komma ihåg att olika majsvarianter har olika växtcykler, och att miljöförhållandena kan påverka tillväxthastigheten. Till exempel kan kallare temperaturer, för mycket vatten eller otillräckligt ljus sänka tillväxthastigheten ordentligt.

När du odlar majs från popcornkärnor kan du förvänta dig att se groddar dyka upp inom en vecka eller två, och efter det börjar plantorna snabbt skjuta upp. Med god skötsel kan du se majsplantorna växa i realtid, vilket gör det till ett särskilt spännande projekt, särskilt för barn.

Nedan följer en rad tips på hur du gör för att just ditt popcorngräs ska växa sig så stort som möjligt.

1. Plantera ditt popcorngräs i bra jord

Precis som med alla växter, är jordkvaliteten avgörande för att få din majs att växa stort och starkt. Välj en högkvalitativ jord som är rik på organiskt material, det hjälper till att skapa en gynnsam miljö för rötterna att växa i. Se också till att jorden är väldränerad och inte håller för mycket vatten. Det enklaste sättet att ordna detta är att blanda 25 procent blomjord med 75 procent lekakulor.

En liten kuriosa är att majs har en förmåga att binda kväve från luften genom dess rötter, vilket gör den mindre beroende av kväverik jord jämfört med andra växter. 

2. Se till så att popcorngräset får ordentligt med ljus

Majs älskar solljus. För att trivas behöver den minst 6-8 timmar av direkt solljus varje dag. Detta är särskilt viktigt eftersom det är ljuset som driver fotosyntesen, den process genom vilken växter skapar sin egen mat. Om du odlar popcorngräset inomhus, placera det nära ett fönster som får mycket sol och överväg också att skaffa växtlampor som stödljus under den mörkare tiden av året.

3. Vattna ditt popcorngräs ofta, men absolut inte för mycket

Majs är en törstig växt och behöver regelbunden vattning, särskilt när den växer aktivt. Se till att vattna den djupt, detta främjar rotutveckling och hjälper plantan att stå emot torrperioder. Dock bör du undvika att övervattna, eftersom detta kan leda till att rötterna dränks och rotröta kan utvecklas. Nyckeln här är att använda sig av väldränerad jord.

4. Odla popcorngräset i väldränerad jord

Det är inte bara viktigt att vattna dina plantor, utan det är också viktigt att se till att jorden inte blir för blöt. Majs och de allra flesta växterna behöver nämligen väldränerad jord för att undvika att rötterna dränks. Om jorden är för vattnig kan det leda till rotröta, en sjukdom som kan döda din planta. Se också till att odla ditt popcorngräs i en kruka med stora dräneringshål. En rolig grej att känna till är att rötternas syfte inte bara är att suga upp vatten och näring, utan också att ta upp syre - det är därför växten mår bättre om jorden är luftigare.

Det enklaste sättet att blanda ihop en väldränerande jord är att blanda 25 procent blomjord med 75 procent lekakulor. Visst, du kommer behöva vattna lite oftare, men i gengäld kommer ditt popcorngräs må mycket bättre och växa sig mycket större.

5. Popcorngräs behöver mycket utrymme

Varje popcornplanta behöver tillräckligt med utrymme för att växa. Majs växer bäst när den ges gott om utrymme att breda ut sig. Om du planterar flera popcornkärnor, ge varje planta tillräckligt med utrymme att växa för att undvika konkurrens om ljus, vatten och näringsämnen. Att ge majs tillräckligt med utrymme bidrar till att främja både hur snabbt majsen växer och hur stora plantorna blir.

6. Se till så att ditt popcorngräs har god tillgång till näring

Precis som människor, behöver växter också näringsämnen för att växa och utvecklas. Majs behöver mycket kväve, som hjälper till att bygga upp gröna blad och stjälkar, samt fosfor och kalium. Det kan vara till nytta att gödsla med ett kväverik gödsel under växtsäsongen. Men kom ihåg att inte övergödsla, eftersom det kan skada plantan. Övergödning kan leda till att rötterna bränns, vilket gör det svårt för plantan att absorbera vatten och näringsämnen.

7. Popcorngräs växer bättre i rätt temperatur

Majs är en värmekär växt och trivs bäst vid temperaturer mellan 18-28 grader Celsius. Om du odlar popcorngräset inomhus, placera det i ett rum som håller en konstant varm temperatur. Även om majs kan överleva i svalare temperaturer, kan dess tillväxt bli hämmad om det blir för kallt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!