Växtexperten berättar hur du får dina palettblad redo för vintern.
Växtexperten berättar hur du får dina palettblad redo för vintern. - Foto: Pressbild/Pexels/Stella Pictures

Så håller du dina palettblad vid liv i vinter – enligt experten

Nyheter24 har pratat med växtexperten Hans Jensen om hur man får sina palettblad redo för vintern och vad man ska tänka på för att hålla dem vid liv.


Kallare väder betyder att det är dags att ta in sina palettblad från trädgården eller balkongen. Palettblad klarar i regel inte av att vistas i temperaturer under tio grader och måste därför hållas inomhus under vinterhalvåret.

Så håller du dina palettblad vid liv i vinter

Vintern betyder färre soltimmar och mycket mörker, något som kan göra de finaste palettbladen ledsna och fula.

Men det finns en del saker man kan göra för att hålla sina palettblad fina och vid liv hela vintern, enligt växtexperten Hans Jensen.

Därför tappar ditt palettblad blad

Nyheter24 har pratat med Hans Jensen om vad man kan tänka på för att göra sina palettblad, eller colues som växten också heter, redo för vintern.

– När hösten kommer ser man ofta några vissna löv på sina palettblad, vilket är helt naturligt. Då ska du ställa din coleus i ett så ljust läge som möjligt, så att den får det lilla dagsljus som finns, säger Han Jensen till Nyheter24 och fortsätter:

– De kommer fortfarande att tappa en del löv, men får man den att klara sig till februari så är mycket gjort. Då startar en ny odlingssäsong, förklarar han.

Så mycket vatten vill dina palettblad ha i vinter

Hans Jensen säger även att man inte bör placera sina palettblad rakt över ett element. Då kan luften bli för torr och varm för palettbladet.

Hur mycket man vattnar sina palettblad är också viktigt att tänka på. Palettbladen får inte bli torra under vintern.

– Vattna sparsamt men se till att det är lätt fuktigt hela tiden, säger Hans Jensen till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!