Onsdag 30 Nov
Stockholm

Visselblåsare

Visselblåsare är en benämning som används när en person läcker information med syftet att avslöja förhållanden som förekommer inom personens organisationen, oftast görs det till massmedia. Begreppet kommer från att engelska poliser förr i tiden använde sig av visselpipor för att påkalla kollegors och allmänhetens uppmärksamhet vid pågående brott.


Visselblåsare har genom tiderna avslöjat exempelvis korruption, vapensmuggling, staters avlyssning, åsiktsregistrering, miljöbrott, militära attacker på civila, brister i omvårdnad och patientsäkerhet.


Sådana personer har runt om i världen drabbats av hårda konsekvenser genom åtal för exempelvis spionage, förtal eller avsked och omplacering av arbetsgivaren om avslöjandet gäller det egna företaget.


I Sverige finns det sedan 1 januari 2017 en lag för ökat visselblåsarskydd, vilken innebär att varje företag eller organisation ska inrättat ett system eller en process för att arbetstagare eller inhyrda konsulter ska kunna rapportera om missförhållanden.


Flera företag och myndigheter har riktlinjer för att deras medarbetare ska kunna slå larm internt och samtidigt vara anonyma. Exempel på leverantörer som erhåller sådana tjänster är 2 Secure, Säkert Företag och WhistleB (Sverige) samt Navex (USA).


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.