Stockholm

Zoo

Ett zoo är en plats för både tama och otama djur där de hålls inlåsta för att besökare ska kunna kolla på dem. Att ha djur instängda i inhägnader har funnits sedan 1500 f.Kr. då det sägs att guden Amons hade giraffer i sina heliga trädgårdar. Det första zoo:et grundades 1752 i Wien, Österrike och heter Tiergarten Schönbrunn. 


Från och med medeltiden finns det information om att svenska stormän och kungar anordnade egna gårdar med djur men det var inte innan 1500-talet som man i Sverige höll djuren i fångenskap. Djuren var då en symbol för makt inom alla kolonialländerna och var också ett sätt att visa upp sin "manlighet". 


5 maj 1907 hände något med djurparkerna, Carl Hagenbeck och hans far Gottfried Claes Carl Hagelbeck som länge bedrivit handel mellan olika djur öppnade en djurpark som de kallade för ett modernt zoo. De blev de första som lät djuren gå fria och behandlade de med respekt. Detta ledde till att de inspirerade hela Europa. 


Idag är inte djurparker bara en park för oss människor utan de kan fylla en viktig roll i samhället genom att utbilda människor som blir experter på olika djur, samt för att bevara olika djurarter.

Källa: Parkenzoo


Zoo
Isbjörnar på zoo, bildkälla: Martin Meissner
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.