Värmebölja i Europa – men inte i Sverige
I Sverige är det betydligt svalare än i andra delar av Europa. - Foto: Thanassis Stavrakis/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Extremhetta runt Medelhavet – därför är det inte värmebölja i Sverige: “Helt annan…”

Efter en period av extremt höga temperaturer rasar just nu omfattande bränder runtom i Europa. Men i Sverige är det betydligt svalare. För Nyheter24 förklarar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, vad det beror på.


Tidigare i vår verkade prognosen peka på att det skulle bli riktigt svettigt i Sverige under sommarmånaderna, och meteorologerna liknande det med sommaren 2018. Men dessa höga temperaturer har hittills lyst med sin frånvaro. 

Så här såg väderleksprognosen ut för sommaren 2023 tidigare under våren.

Extrema bränder på Rhodos och Korfu

Det har däremot varit betydligt varmare på många andra håll i Europa. En extremhetta har nämligen dragit in över Medelhavsområdet, något som har lett till att mardrömslika bränder härjar på flera håll. Några av de mest extrema bränderna pågår på grekiska ön Rhodos, och tusentals människor har flytt. 

Vill du avboka din resa i brandkaoset? Experten varnar för vanliga misstaget: "Förlora alla pengar"

Därför är det inte värmebölja i Sverige – meteorologerna svarar

Men vad är det som gör att det inte är någon värmebölja i Sverige så som det är i många andra europeiska länder? 

– Där är det varm luft som dragit in från Nordafrika. Här i norr har vi en helt annan väderregi med lågtrycken som drar in från Atlanten. Det är riktigt stor kontrast, har Lars Knutsson på SMHI sagt till TT.

För Nyheter24 berättar Sofia Söderberg, som också är meteorolog på SMHI om varför väderläget i Sverige just nu skiljer sig från andra delar av världsdelen. 

– Det är lågtrycksbetonat över oss, och lite kallare luftmassor i vår del av Europa, förklarar Sofia Söderberg och fortsätter: 

– Det är väl fördelningen av hur strömningarna är i atmosfären som gör att vi har det här läget just nu över oss. 

Så blir sommarvädret i veckan – då kan värmen komma: "Drygt 20 grader och sol"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00