Bränderna fortsätter härja i Grekland. Så här ska du tänka om du vill avboka din resa
Bränderna fortsätter härja i Grekland. - Foto: Marcel Kusch/TT och Petros Giannakouris/TT

Orolig för din resa i brandkaoset? Experten om vanliga misstaget: ”Förlora alla pengar"

Mardrömsbränderna fortsätter att härja i Grekland, och tusentals människor har flytt. Kanske har du en resa inplanerad inom kort, och undrar nu hur du ska tänka. I en intervju med Nyheter24 ger reseexperten Lottie Knutson sina bästa råd.


Efter en period av extremt höga temperaturer rasar just nu omfattande bränder runtom i Europa. En av de allvarligaste bränderna pågår på den grekiska turistön Rhodos. Även på grekiska Korfu har brand utbrutit, och ett flertal bränder drabbar nu även Sicilien. 

Charterbolaget ställer in alla flyg till Rhodos

Tusentals flyr bränderna på Rhodos 

Under måndagen lämnade över 2 000 turister Rhodos för att fly undan de intensiva skogsbränderna. Samtidigt planeras över tusen nya resenärer att flyga ner till ön i veckan, trots att bränderna fortsätter härja. 

Hur ska man då egentligen tänka om man känner sig orolig inför en kommande resa, antingen till någon av de drabbade öarna eller någonstans i närheten? Och när kan man egentligen få pengarna tillbaka? I en intervju med Nyheter24 ger reseexperten Lottie Knutson, som jobbat inom industrin i 30 år, sina bästa tips. 

– Reglerna är enkla, ställer transportören eller charterarrangören in paketresan, då får jag antingen en ny resa eller pengar tillbaka, förklarar hon. 

Lottie Knutson är reseexpert, med en mångårig karriär i bagaget. Foto: Privat

Vill du avboka din resa under brandkaoset? Reseexperten Lottie Knutson förklarar

Hur ska man då göra om man känner sig orolig inför att åka iväg, men arrangören har inte ställt in den resa som man har inbokad? Då förklarar Lottie Knutson att det finns vissa aspekter som kan vara bra att ha i åtanke, för att känna sig tryggare. 

– Man kan ju självklart hoppa av själv, det är bara att inte åka till flygplatsen. Men då förlorar man sina pengar. Även med så kallade av- och ombokningsskydd så är resenärer inte fria att bara hoppa av på grund av egen oro, utan då ska man ofta ha läkarintyg. 

– Trösten är dels att de lokala myndigheterna är väldigt duktiga. Det är oftast begränsade områden där det brinner, det är inte hela öar. Om man inte litar på sin charterarrangör så får man trösta sig med att du har flera säkerhetslager utöver det. 

Bränderna fortsätter härja på Rhodos. Petros Giannakouris/TT

"Det kan kännas väldigt obehagligt"

Lottie Knutson berättar att om researrangören, mot förmodan, skulle ta risker i en sådan situation så finns det lokala myndigheter att förlita sig på. Åtgärder i ett sådant läge kan exempelvis vara att evakuera människor, stänga flygplatser eller stoppa flyg. Lottie Knutson förklarar att det tredje säkerhetslagret man har som resenär är svenska Utrikesdepartementet. Vid akutlägen kan UD utfärda en avrådan från att resa till ett område, och då måste arrangörrena följa det. 

– Det kan kännas väldigt obehagligt och det har jag stor respekt för, men det är inte ovanligt att det brinner runt Medelhavet den här tiden på året, säger Lottie Knutson. 

Lottie Knutssons tips: "Hör med charterarrangören"

Många semesterfirare har möjligtvis en resa inbokad i närtid, men känner kanske att de inte längre vill åka iväg i nuläget. Enligt Lottie Knutson finns det ett visst vanligt misstag många resenärer gör i en sådan situation. 

– Det är att man får panik och avbokar på eget initiativ utan någon typ av sjukdom, så att man förlorar alla sina pengar. 

– Det går ju alltid att strunta i att åka, men det är ju bittert om man har köpt en dyr resa. Då skulle jag hellre avvakta, om man klarar av det och har is i magen. 

Lottie Knutson tipsar även om att höra med researrangören om det går att byta resmål.  

– Kolla om det går att byta resmål med researrangören, om man får tag i dem. Vissa är ganska generösa med det. Avvakta hellre annars och se om arrangören ställer in, för då får du ju tillbaka pengarna.

– Man förlorar inget på att avvakta. Annars förlorar man ändå alla pengar om man hoppar av utan medicinska skäl. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!