Hyresgästföreningen förklarar du hu kan undvika hyreshöjningen.
Hyresgästföreningen förklarar du hu kan undvika hyreshöjningen. - Foto: Jessica Gow/TT & Christine Olsson/TT

Så slipper du hyreshöjningen – experten: "Viktigt"

Är du en av alla dem som riskerar att åka på en hyreshöjning? Det finns situationer som kan resultera i att du kan komma undan höjningen.
– Hyran måste vara förhandlad av två parter som kommit överens, säger Hyresgästföreningen.


Den senaste tiden har tusentals hyresgäster fått se kostnaderna för bostaden öka med flera procent. 

Faktum är dock att du som hyresgäst har vissa rättigheter vilket kan innebära att du helt enkelt kan komma undan hyreshöjningen.

Kvinna hade gnagarfarm med 1 000 hamstrar i lägenhet

Hyresgästföreningen: Då kan du slippa hyreshöjningen

I en intervju med Nyheter24 förklarar Hyresgästföreningens pressekreterare Gilda Romero hur du som privatperson kan komma undan hyreshöjningen från värden.

– Hyran måste vara förhandlad av två parter som kommit överens. Om hyresvärden inte förhandlat hyran med Hyresgästföreningen så behöver hyresvärden förhandla med dig. Kommer ni inte överens får inte hyresvärden automatiskt höja hyran. Då är det hyresvärden som behöver gå till hyresnämnden för att få ett beslut om vad som är en korrekt hyra, förklarar hon.

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Så slipper du betala hyreshöjningen

Skulle det visa sig att hyreshöjningen genomförts utan att ha förhandlats fram mellan Hyresgästföreningen och värden, då kan du helt enkelt slippa att betala höjningen.

– Om hyran inte är förhandlad är det viktigt att du inte betalar den nya hyran hyresvärden föreslår. Om en hyresvärd skickar en avi med en ny hyra och du betalar den upprepade gånger så kommer det tolkas av Hyresnämnden som att du accepterat den nya hyran och alltså ”förhandlat” den med hyresvärden.

Romero betonar att du som hyresgäst inte ska vara rädd för att kontakta Hyresnämnden om det råder felaktigheter vid en eventuell hyreshöjning.

– Som hyresgäst behöver du till exempel aldrig betala motpartens rättegångskostnader. Är du medlem i Hyresgästföreningen har du rätt till gratis ombud i Hyresnämnden.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Flera hyresvärdar höjer hyran – 17 000 bostäder drabbas

Ung man lät husdjur kissa och bajsa inne – förstörde helt ny lägenhet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!