- Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jessica Gow/TT

Hyra ut bostad? Här är hemförsäkrings-missen du vill undvika

Funderar du på att hyra ut din lägenhet? Oavsett om det är en bostadsrätt eller hyresrätt så finns en rad regler att hålla koll på. Nyheter24 har pratat med Fredrik Strömsten, medgrundare till Qasa, som berättar om den stora hemförsäkrings-missen som många gör.


Det finns flera anledningar till att hyra ut sin lägenhet, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Det kan handla om allt från studier utomlands till att prova på att vara sambo. 

Att köpa en bostadsrätt har blivit att dyrare i och med att räntan har skenat i väg i sviterna av den ökade inflationen. Därför kan det bli intressant för många att hyra ut sin bostadsrätt men då finns det ett misstag med hemförsäkringen som du inte vill råka ut för. 

Nyheter24 har pratat med Fredrik Strömsten, en av grundarna till bostadssajten Qasa, som berättar vad du ska tänka på om du ska hyra ut din lägenhet i andra hand.

Här är lägenheterna med billigast kvadratmeterpris

Foto: Jurek Holzer / SvD /TT

Sätt rätt hyra

Det är viktigt att du sätter rätt hyra för den nya hyresgästen. Hur du gör det skiljer sig lite beroende på om du hyr ut en hyresrätt eller bostadsrätt. 

– Hyr du ut en hyresrätt så får du ta ut din egna hyra plus de direkta kostnaderna som du betalar för hyresgästen. Och ett påslag på tio till 15 procent om du hyr ut möblerat. Hyr du ut en bostadsrätt är reglerna lite friare och baserar sig på hur mycket bostaden är värd. Men generellt sett ska du tänka på att hålla en marknadsmässig hyra så att du får bostaden uthyrd i tid, säger Fredrik Strömsten till Nyheter24. 

Lista: Snåljåpens 8 knep för skambudet på drömbostaden i vår

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ha rätt försäkring

En annan viktig grej att ha koll på om du vill hyra ut din lägenhet är att ha rätt hemförsäkring. 

– Många glömmer att en hemförsäkring kanske inte gäller när man hyr ut i andrahand. Se över om du behöver ett så kallat uthyrningstillägg för att ha fullgott skydd när du hyr ut. 

Folksam förklarar på sin hemsida att hemförsäkringen bara gäller dig och dina saker. Därför behöver den nya hyresgästen ha en egen hemförsäkring. Och om du har bostadsrätt är det viktigt att du har ett bostadsrättstillägg i fall att det skulle uppstå skador på lägenheten.

Här kan du köpa hus för mindre än 15 000 kronor per kvadratmeter

Sambo? Då har du rätt att ta över hyreskontraktet från din partner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!