Pensionärers utgifter väntas stiga under 2024.
Pensionärers utgifter väntas stiga under 2024. - Foto: Anders Wiklund/TT & Henrik Montgomery/TT

Pensionär? Så mycket dyrare blir din vardag 2024

Sveriges äldre har allt svårare att få ekonomin att gå ihop framför allt när utgifterna ökar. Alectas pensionsekonom Staffan Ström berättar hur det kommer sig och hur du som pensionär ska underlätta den ekonomiska smällen under 2024.


För många av landets äldre har allt sämre ekonomiska tider bidragit till att allt fler pensionärer har svårt att betala sina utgifter.

Sedan skulderna hos Kronofogden nått rekordnivån 119 miljarder kronor står 66 000 personer över 65 år för en del av den summan, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Regeringen vill ändra pensionsreglerna – så påverkas du

Så stor blir pensionärernas utgifter 2024

I en undersökning har de tittat på hur utgifterna skiljer sig under 2024 jämfört med tidigare år för pensionärer. Resultatet visar att kostnader för boende, mat, hushåll och el under 2024 förväntas uppgå till vad som motsvarar en genomsnittlig allmän pension före skatt, hela 14 576 kronor varje månad.

  • De totala utgifterna för en pensionär i ett singelhushåll väntas landa på 174 918 kronor under hela 2024, 790 kronor mer än under 2023.
  • För pensionärer som lever i ett sambohushåll landar det på 127 379 kronor under hela 2024, 1 023 kronor mer än under 2023.

Allt fler pensionärer skuldsatta hos Kronofogden: "Tragiskt"

Så får du kontroll över ekonomin

Pensionsbolaget Alectas pensionsekonom Staffan Ström förklarar hur det kommer sig att pensionärer upplever hårda ekonomiska tider och hur man bäst hanterar det.

– Många hushåll har det tufft nu när både mat, hyra, kläder, bränsle och mycket annat blivit dyrare. För att få en bättre ekonomi gäller det att vara kreativ både när det gäller utgifter och inkomster, säger han till Nyheter24

Han förklarar att ett första steg till att få kontroll på utmaningarna med ekonomin är att gå igenom alla utgifter och dra ner på det du klarar dig utan. Därefter behöver du försöka få ner kostnaderna på de saker du verkligen behöver, som till exempel el och försäkringar.

Här är matbutikerna som har billigast mat – de toppar listan

Pensionär? Så kan du minska den ekonomiska smällen

Ström betonar även att det finns de äldre som har en bra ekonomi men där oförutsedda händelser i livet kan göra det svårare att överleva på en inkomst under ålderns höst.

– Många äldre har faktiskt en ganska hygglig ekonomi så länge man är två som kan dela på utgifterna. Men om du gått igenom en skilsmässa eller kanske förlorat din livskamrat blir det ofta tuffare. Om du lever ensam, är 66 år eller äldre, har låg pension och saknar förmögenhet har du goda chanser att bli beviljad bostadstillägg. Det kan ge upp till 7 300 kronor per månad skattefritt utöver pensionen, säger han och tillägger: 

– Fundera också på om du kan dela dina utgifter med någon. Har du kanske plats att ha en inneboende? Om du behöver bil kanske du kan dela bil med grannen.

Pensionär? Så mycket bör du ha på sparkontot enligt experten

Staffan Ström är pensionsekonom hos pensionsbolaget Alecta. Foto: Pressbild Alecta

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00