Regeringen förslag vill göra det möjligt att pausa pensionsutbetalningar.
Regeringen förslag vill göra det möjligt att pausa pensionsutbetalningar. - Foto: Henrik Holmberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill ändra pensionsreglerna – så påverkas du

Regeringens förslag vill göra det möjligt för dig att pausa uttaget av tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt förklarar hur det skulle påverka dig som pensionär.


I slutet av 2023 redogjorde regeringen att man ville göra det möjligt för dig som pensionär att pausa uttaget av tjänstepensionen och det privata penssionssparandet. 

I dagsläget kan den allmänna pensionen sättas på paus i händelse av att du skulle vilja det. I regeringens förslag presenteras möjligheten för att göra det möjligt även för andra delar av pensionen under de första fem åren av pensionen.

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

Regeringen: Möjlighet att pausa utbetalning av tjänstepension

Finansdepartementet har skickat ut förslaget på remiss och i ett pressmeddelande redogör regeringen bland annat att man i större utsträckning vill ta tillvara på svenska pensionärers kompetens i arbetslivet.

– Att pausa sin tjänstepension handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen samtidigt som äldre personers kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Det blir win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i pressmeddelandet.

Ännu har inget beslut tagits gällande förslaget. Men om så skulle göras, hur påverkas då du som pensionär av ändringen?

Företagare? Här är fördelarna för att öka din pension

Så kan du påverkas om pensionsreglerna ändras

Nyheter24 har pratat med sparekonomen Frida Bratt om just det, för att ta reda på dels hur det skulle fungera och hur det skulle kunna te sig i praktiken om det blir verklighet.

– Konkret innebär regeringens förslag om flexiblare uttag av tjänstepension att man vill göra det enklare för den som gått i pension att börja arbeta igen, hel- eller deltid. I dag finns en regel som säger att ett påbörjat uttag av tjänstepensionen inte får vara kortare än fem år, men nu föreslås att det ska vara möjligt att göra uppehåll i en påbörjad utbetalning och att utbetalningstiden ska kunna ändras.

Bratt förklarar att den eventuella förändringen kan vara viktig ur skattesynpunkt då möjligheten för de som vill arbeta ett par år till blir större utan att riskera ett ekonomiskt bakslag.

– Det är viktigt för att undvika att riskera att betala för mycket skatt om den som redan börjat ta ut pension vill börja arbeta igen i viss utsträckning. Det här gör att den som gått i pension kan ändra sitt beslut, om han eller hon vill börja arbeta igen. Det kan ju handla om att man vill dryga ut sin pension med en arbetsinkomst. Kanske har annat i livet ändrats, eller så tycker man om att komma ut i arbetslivet igen någon dag i veckan. Oavsett är det ett mycket bra förslag, med ökad flexibilitet för den enskilde och dennes ekonomi, säger Frida Bratt till Nyheter24.

Pensionär? Här är deltidsjobben som ger dig extra pengar

Här kan du läsa fler nyheter om pensionen:

Här är de som riskerar att få 25 procent mindre i pension

Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension

Så höjer du din pension med 3 000 kronor i månaden

/
/