Med ett pensionärsintyg kan du spara pengar i vardagen.
Med ett pensionärsintyg kan du spara pengar i vardagen. - Foto: Henrik Holmberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

De pensionärer som har utmaningar med ekonomin kan, om de uppfyller kraven, vara berättigade rabatter i samhället för att underlätta det ekonomiska trycket.


I tuffa ekonomiska tider är det viktigt att skapa sig förutsättningar som kan underlätta ett eventuellt hårt tryck i plånboken, framför allt för landets pensionärer.

Detaljen avgör: Så kan du få hundralappar mer i pension varje månad

Ekonomen: "Det är fullt förståeligt"

För vissa kan det ekonomiska läget vara utmanande, särskilt om man nått pensionsåldern eller börjat ta ut den allmänna pensionen. Trots att pensionssystemet gjorts om för många inför 2024 så kanske det inte alltid räcker till. 

Tjänstepensionen höjs 2024: Så mycket mer får du i plånboken

Skulle det vara så att du som pensionär har utmaningar med ekonomin så finns det saker som kan vara bra att ha i åtanke, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank.

– Jag får inte sällan frågor om varför inte pensionärer får mer i plånboken när tiderna är tuffa och det är fullt förståeligt att läget kan kännas supertufft med höga räntor och höga priser, särskilt när man lever på en låg pension. Men faktum är att garantipensionen justeras upp i princip i enlighet med inflationen via det höjda så kallade prisbasbeloppet, säger hon och tillägger: 

– Sedan kanske det är en klen tröst, men det kan vara bra att känna till att det faktiskt sker. Även vissa tjänstepensioner, de som är förmånsbestämda, justeras upp.

Pensionär? Här är deltidsjobben som ger dig extra pengar

Då har du rätt till pensionärsrabatter

Men det finns också fördelar att nyttja när du närmar dig eller nått pensionsåldern, nämligen pensionärsrabatter. 

På sin hemsida förklarar Pensionsmyndigheten hur du kan ta del av olika pensionärsrabatter och vad som krävs för att du ska vara berättigad dem.

För att veta om du har rätt till ett så kallat pensionärsintyg, som ger dig rätt till rabatter, så finns det tre saker som är avgörande.

  • Har du fyll 66 år? Då behöver du endast visa legitimation för att få pensionärsrabatter, där det erbjuds.
  • Är du under 66 år och tar ut delar av eller hela allmänna pensionen? Då behöver du ansöka om pensionärsintyg hos Pensionsmyndigheten för att få ta del av rabatter där det erbjuds.
  • Tar du endast ut tjänstepensionen? Då är du inte berättigad pensionärsintyget. 

Pensionärsrabatter kan ge dig nedsatt pris på till exempel lokaltrafik, tågbiljetter och kulturupplevelser såsom bio och museer.

Tusentals pensionärer kan gå miste om pengar: "Det är krångligt"

/