Pris Kilowattimme kWh Elräkning el elpris kostnad faktura
Elräkningen kan bli saftig när kärnkraften står stilla i vår. Men det varma vädret tros väga upp. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Pixabay

Experten: Nu kan tyska fabriker göra din elräkning billigare

Vintern har blivit en säsong då många bävar inför de höga elkostnaderna. Men årets vinter blev mildare än den förra, vilket ledde till minskad efterfrågan. Dessutom dras priset ner drastiskt från ett annat håll: Fabrikerna nere på kontinenten, berättar elexperten Johan Sigvardsson för Nyheter24 i en intervju.


Nu sjunker elpriset – kraftigt.

Februaris snittpris på el ser ut att landa på mellan 45 och 52 öre per kiowattimme (kWh) beroende på vart i Sverige man bor. Det är hälften så mycket som elen kostade samma månad i fjol.

MISSA INTE: Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Varmare väder

Till dessa priser tillkommer elnätsavgift, skatt och moms.

– I februari har vi en ganska stor temperaturskillnad från januari och därmed dämpad konsumtion. När det är kallare ökar generellt efterfrågan på el, och nu minskar den. Därför har vi fått lägre elpriser i februari, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, till Nyheter24.

Det är även betydligt billigare än i januari då priserna låg 15-30 öre högre per kWh, vilket även går i linje med Bixias senaste rapport.

Fabrikerna i Europa

– I februari har vi en ganska stor temperaturskillnad från januari och därmed dämpad konsumtion. När det är kallare ökar generellt efterfrågan på el, och nu minskar den. Därför har vi fått lägre elpriser i februari, säger Sigvardsson och fortsätter: 

 – Under året som gått har den låga industrikonjunkturen i Europa gjort att efterfrågan från fabriker på framförallt gas och el har minskat kraftigt. När efterfrågan minskar så sjunker priserna generellt.

Billig el i vår och kanske resten av året

Halva priset i vår

Mars- och aprilpriset ser i nuläget ut att hamna runt 50 öre/kWh som snitt i Norden, även det en halvering jämfört med samma månader förra året. 

– Nu är gaspriset i Europa nere på nivåer vad de var vid energiprisets början och vi lämnar den här bergskedjan av pristoppar bakom oss förhoppningsvis.

Påverkar finska kärnkraft-strejken din elräkning i helgen?

Finska kärnkraften sätter käppar i hjulet

Det finns dock en del orosmoln på himlen. Bland annat är den finska kärnkraften i behov av revision och det kommer sänka tillgången på el från Finland på den europeiska, och därmed svenska marknaden betydligt.

– Mars månad blir sannolikt varmare än februari och därför kan man tänka sig att elförbrukningen och energipriset minskar. Men eftersom vi också går in i en period av underhåll och revisioner i den finska kärnkraften kan man tänka sig att priset i mars i snitt blir ungefär som i februari mellan 45 och 50 öre per kilowattimme, avslutar Johan Sigvardsson.

Läs mer om el och ekonomi:

Trots fallande elpriser: Vattenfall gör 10,4 miljarder i vinst

EU-avtalet ska sänka elpriserna: "Fantastisk nyhet"

Knepet många missar – så laddar du elbilen billigt: "Man måste..."

/
/
El
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00