Det kan vara dyrt att ladda sin elbil.
Det kan vara dyrt att ladda sin elbil. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SVD/TT/Pressbild/Virta

Knepet många missar – så laddar du elbilen billigt: "Man måste..."

Att ladda sin elbil kan kännas dyrt. Nyheter24 har pratat med Martin Lundgren, Skandinavienchef på Virta, om hur man kan ladda sin elbil smart och vad man ska tänka på för att få ner priset.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den man som fick hem en räkning på 15 000 kronor, efter att ha laddat sin elbil i närheten av sin bostad. Det ansågs vara en unik händelse men räkningen var inte fel, trots det valde Virta att makulera fakturan.

Att ladda sin elbild kan vara krångligt, det finns mycket att tänka på och priserna kan variera kraftigt. Därför har Nyheter24 pratat med Martin Lundgren, Skandinavienchef på Virta, om vad man kan tänka på för att hålla priset nere när man laddar sin elbil.

Man laddade sin hybridbil – fick räkning på 15 000 kronor: "Korrekt debiterat"

Därför kan det bli dyrt när du laddar din elbil

Virta är en plattform för elbilsladdning. De har inga egna laddstolpar utan sköter det praktiska bakom åt sina kunder. Till exempel sköter de appen, kvitton, ser till att det kan dras pengar och har en kundtjänst om något går fel. 

Det kan bli dyrt när man laddar sin elbil eftersom det är så många olika faktorer som påverkar priset. Dels betalar man för parkeringen, eller ytan där man byggt laddstolpen och underhåll av stolpen.

Det kan även vara olika aktörer som äger kunden och själva nätverket stolpen befinner sig i, vilket också påverkar laddningspriset.

Mathem-chaufförernas hårda krav inför vintern: "Inom all rimlighet"

Foto: Pressbild/Virta

Så laddar du elbilen smart

För att få ner priset på sin laddning rekommenderar Martin Lundgren att man planerar sin körning och gör klart för sig vad man som elbilsförare tycker är viktigt.

– Framförallt behöver man bestämma vad som är viktigt för en som elbilsförare. Är det tillgänglighet, är det viktigt för att ha tillgång till så många laddare som möjligt, eller är det enkelhet, att alltid få allting samlat på ett och samma ställe? Eller är det viktigt för mig att få ett så lågt pris som möjligt?

När man vet vad man är ute efter menar han att man också måste veta vad det är man jämför med.

– Man måste lära sig vad man jämför med. Jämför jag med vad det kostar per kilowatt, jämför jag med vad det kostar att parkera någonstans?  Vill jag ladda min bil helt, mycket och snabbt eller vill jag ladda långsam och parkera samtidigt? Utbudet är stort, det finns ett ganska stort antal laddare där ute så om man bara tänker efter och fattar medvetna beslut och kanske har chansen att planerar sina resor något i förväg så kan man ladda ganska smart, säger Martin Lundgren till Nyheter24.

El
/
Bil
Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

2 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

3 timmar sedan
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.