Skatt Skatteverket expert deklarera
Alem Resulovic är sektionschef på Skatteverket, och en expert på deklaration. - Foto: Skatteverket

Skatteverket: Så undviker du att klanta bort ränteavdraget

Alem Resulovic på Skatteverket berättar om hur man ska göra för att inte betala in för mycket skatt 2024. Deklarationen närmar sig och redan nästa vecka kommer svenskarna få sina deklarationer till sina digitala brevlådor. Och räntetaket kan bli kostsamt att inte ha koll på, berättar experten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För att göra ränteavdraget måste man ha betalningsansvar, helt eller delvis, på lånet som ska dras av.

MISSA INTE: Experten om skatteåterbäring 2024: Slarva inte bort pengarna

Årets deklaration 2024

– Banken redovisar oftast 50 procent vardera om man är två på ett lån. Skatteverket utgår ifrån de kontrolluppgifter som kommer in. Men vill man fördela på något annat vis, exempelvis 70-30 så får man gå in och göra den rättelsen själv, säger Alem Resulovic på Skatteverket i en intervju med Nyheter24.

Han är sektionschef på Skatteverket. Det är viktigt att man, i de fall man gör en förändring av andelen, ser till att båda vuxna exempelvis i ett hushåll ändrar i sin deklaration.

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Böter eller fängelse

– Vid fördelning av ränteutgifter på annat sätt än det som är förtryckt i deklarationen behöver summan vara 100 procent för att det ska bli rätt. Det räcker alltså inte att man rättar i bara den ena partens deklaration.

– Summan måste vara 100 procent för att det ska bli rätt. Man kan inte skriva upp en parts andel av lånet till exempelvis 70 och inte sänka den andra, för då får man troligen ett för stort ränteavdrag, säger Alem Resulovic.

Risken är att man betalar för lite i skatt – något som kan bli dyrt eftersom man är skyldig att lämna korrekta uppgifter i deklarationen och det kan leda till i värsta fall böter eller till och med fängesle i ett år, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Fallgropen: Betala inte för mycket i skatt

Detta eftersom man bara har rätt till 30 procent av räntekostnaden upp till 100 000 kronor i avdrag. Efter det sjunker avdragsrätten till 21 procent.

Avdragsrätten är individuell.

Det innebär att om det bara är en person i hushållet som betalar in räntorna trots att det är två som står på lånet, och man betalat mer än 100 000 på ett år, så får man 9 procentenheter mindre ränteavdrag på beloppet över 100 000 kronor än nödvändigt.

– Fördelning av ränteutgifter kan man gå in och justera i deklarationen. Det går att göra både digitalt och på papper, avslutar Alem Resulovic.

Läs mer om ekonomi:

Experten om skatteåterbäring 2024: Slarva inte bort pengarna

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Ekonomisk jordbävning när fastighetsjätten begärs i konkurs

Utsatta tjänstemän när arbetslösheten stiger 2024

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Arbetslösheten: Professorn om märkliga trenden: "Ovanligt"

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00