Vad ska man inte missa i deklarationen 2024?
Vad ska man inte missa i deklarationen 2024? - Foto: Janerik Henriksson/TT, Henrik Montgomery/TT och Anders Wiklund/TT

Skattejuristen: Det får du inte missa i deklarationen 2024

Det är deklarationstider och det finns en hel del att hålla koll på. Skattejuristen Ola Aronsson, verksam vid Familjens Jurist, redogör för några detaljer och avdrag du inte ska missa i årets deklaration.


Vår i Sverige innebär inte bara ljusare dagar och högre temperaturer, utan också deklarationstider och 2024 är förstås inget undantag.

Redan mellan den 4 och 8 mars börjar Skatteverket skicka ut inkomstdeklarationerna till de som skaffat digital brevlåda innan den 3 mars. Mellan den 15 mars och 15 april skickas inkomstdeklarationer i pappersform ut till de som saknar digital brevlåda.

Deklarationen 2024: Datum som du inte får missa

Skatteverket börjar skicka ut inkomstdeklarationerna i början av mars.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sparekonomen Frida Bratt: Det här ska du göra INNAN du får din deklaration 2024

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Ta en titt på reseavdraget i deklarationen 2024

Och när inkomstdeklarationen väl trillat ner i din brevlåda, oavsett om det är den digitala eller den fysiska, är det en hel del att hålla koll på. Det kan nämligen stå en dyrt att godkänna deklarationen för snabbt. 

Sakta i backarna! Tidig deklaration 2024 kan kosta dig tusenlappar

Pendlar du till jobbet? Då kan du ha rätt till reseavdrag 2024. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Men vad är det då för detaljer man bör vara uppmärksam på när man ögnar igenom deklarationen 2024? När Nyheter24 frågar skattejuristen Ola Aronsson, som är verksam vid Familjens Jurist, uppmärksammar han särskilt två delar som man inte ska missa. En av dem är reseavdraget.

– Från och med den 1 januari 2023 började det nya reseavdraget från regeringen gälla, och detta kommer påverka deklarationen för 2024. 

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

Missa inte schablonavdraget för uthyrning

Foto: Judit Nilsson/SvD/TT

Men vilken är den andra delen då? Jo, det faktum att du har rätt till schablonavdrag för uthyrning på max 40 000 kronor per år om du äger en bostad.

– Med andra ord är det skattefritt att hyra ut upp till 40 000 kronor – allt däröver räknas som kapitalinkomst, säger Aronsson och fortsätter:

– Utöver schablonavdraget får du även göra avdrag på hyresintäkter med 20 procent om det handlar om en villa. Reglerna gäller per uthyrd bostad.

Kvarskatt 2024? Så tacklar du den ekonomiska smällen

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00