Folksam pension pensionär ersättning politiker riksdagen regeringen
Folksams Håkan Svärdman har gjort en utredning om hur pensionssystemet kan förändras för att underlätta för pensionärerna. - Foto: Folksam

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

I veckan fattade pensionsgruppen beslut som kan leda till rejält höjda inkomster för pensionärer. När börsen går bra har AP-fonderna hållit på tok för hårt i pengarna, vilket innebär att pensionerna inte ökat snabbt nog. Men nu kan det bli ändring på det, säger Folksams pensionsexpert i en intervju med Nyheter24.


I veckan meddelade pensionsgruppen i riksdagen ett förslag om att man ska se över avgiftsnivån i det allmänna pensionssystemet. Med vad betyder det?

Pensionsexperten Håkan SvärdmanFolksam Pension hjälper oss att reda ut de olika vändorna i en intervju.

MISSA INTE: Rekord-återbäring i deklarationen: 77 extra miljarder i ränta

2 600 kronor mer i månaden

Sverige har sedan länge haft en inbyggd så kallad pensionsbroms. När börsen går dåligt bromsas pensionsutbetalningarna. Men någon pensionsgas har det inte blivit av. Nu kan det bli ändring – när börsen går bra ska man kunna släppa till större höjningar från AP-fonderna.

– Under senare år har pensionssystemet gått med överskott och när systemet sjösattes var avsikten att även en gas skulle införas som kunde fördela överskott till pensionärer och pensionssparare. Så blev det inte, säger han till Nyheter24.

Pensionsgruppen som består av alla partier i riksdagen öppnar nu upp för att allmänna pensionsfonderna, de så kallade AP-fonderna, ska betala ut mer pengar till pensionärerna när börsen går starkt.

Och det är inte lite pengar, berättar Svärdman.

– Summan 2 600 kronor baseras på en beräkning som Folksam har presenterat.

Folksam: Skulle kosta 25 miljarder

Det nya systemet är inte gratis, säger Håkan Svärdman. Det skulle kosta 25 miljarder att genomföra förändringen. Men de pengarna behöver inte tas från löntagare, arbetsgivare eller statskassan, menar han.

– Det skulle höja pensionerna upp till 2 600 kronor i månaden för en person född 1974. Detta är inte gratis, utan kostar drygt 25 miljarder, men det går att finansiera utan belasta löntagare, arbetsgivare eller statskassan, säger han.

Förändringen dröjer

Utredningen kommer ta mer än ett år. Det innebär att en gas i allmänna pensionssystemet skulle kunna vara på plats tidigast 2026.

– Och en avgiftshöjning troligen ett par år snare är min bedömning, säger Svärdman till Nyheter24.

Pensionär tvingas betala tillbaka 142 000: "Måste ta ansvar"

Alla partier tycks vara överens 

– Hittills har pensionsgruppen haft som princip att alla partier måste vara överens för att förändringar ska genomföras. 

Det öppnar upp för att enskilda partier skulle kunna sabotera. Men även om ett eller två partier sätter sig på tvären borde det gå att driva igenom i riksdagen.

– Det finns redan i dag en bred majoritet i pensionsgruppen för en avgiftshöjning som utgörs av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Risken för pensionärerna

Risken om man inte inför förändringen är att man undergräver förtroendet – och dessutom tvingar pensionärerna att bli bidragsberoende, menar Svärdman.

– Klokt utformade och demokratiskt förankrade förslag om en gas och höjd pensionsrätt är riskfritt. Att inte göra det är däremot riskfyllt, vilken leder till ökade kostnader för statskassan när pensionärernas försörjning måste garanteras med ökade bidrag i stället för pensioner.

 Vem har mest att tjäna på förslaget?

– Skulle pensionsgruppens utredningar kopiera Folksams förslag till förbättringar skulle det stärka pensionerna för framför allt vanliga löntagare och i synnerhet kvinnor som ofta har lägre löner än män.

Men det finns även andra fördelar med att genomföra förändringen, säger Håkan Svärdman.

– Jag är också övertygad om att en vinst som inte kan värderas i kronor är att medborgarnas förtroende för det allmänna pensionssystemet öka påtagligt, avslutar Håkan Svärdman.

Läs mer om pension och ekonomi:

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så sparar du till pensionen – beroende på när du är född

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

Pensionär tvingas betala tillbaka 142 000: "Måste ta ansvar"

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00