Barnfamiljer ska tänka lite extra på att ha en buffert.
Barnfamiljer ska tänka lite extra på att ha en buffert. - Foto: Fredrik Sandberg/Martina Holmberg/TT

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

Hur stor buffert är det bra för en barnfamilj att ha på sparkontot? Privatekonomen Felicia Schön ger tips på hur man ska tänka när det kommer till att lägga undan pengar för oförutsedda utgifter.


Vad är egentligen en buffert och varför är det bra att ha en sådan? 

En buffert är detsamma som sparade pengar för oförutsedda utgifter. De pengarna ska täcka kostnader som du och din familj inte kommer undan, som bil, mat och kanske bil. 

Hur stor buffert man bör ha, beror på vilket liv man lever och vilka utgifter man har. Enligt Felicia Schön, privatekonom på Avanza, ska en standardbuffert täcka måsteutgifter i två till tre månader.

Här kan du läsa mer om hur mycket kontanter ska du ha hemma

Felicia Schön är privatekonom på Avanza. Foto: Privat

Hur mycket ska en barnfamilj ha i buffert?

En barnfamilj bör ta i lite extra när det kommer till buffert, säger Felicia Schön.

– Barn tenderar att kosta en hel del och man vet aldrig riktigt vad som händer. Det är inte heller lika lätt att anpassa sig efter situationer, vilket gör att man behöver spara lite extra, säger hon och fortsätter: 

– Det är för barnens trygghet också.

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot om du bor i bostadsrätt

Exakt hur mycket bör en barnfamiljen ha på sparkontot? 

– Det beror ju väldigt mycket på vad ens liv kostar, men jag skulle ändå säga att man ska dubbla standardbufferten. Det gäller särskilt om man bor i hus och har tajta marginaler, till exempel är väldigt känslig för om räntorna går upp, säger Felicia Schön och fortsätter:

– Sen är bufferten inte till för att betala löpande utgifter, men skulle det vara så att man inte är beredd på plötsliga ränteökningar eller att elpriserna plötsligt springer, så kan man absolut använda bufferten till det tills man kommit på fötterna igen. 

Så mycket sparar svenskarna i din ålder

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00