Ekonomi - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är ekonomi?


Ekonomi är ett omfattande ämne som handlar om hur samhällen och individer hanterar resurser. 


Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv.


Vad betyder ordet ekonomi?


Ordet ekonomi härstammar från grekiskan och orden ”oikos” och ”nomos”, vilka kan översättas till "hus" respektive "lag". Man brukar därför säga att ordet ekonomi betyder ungefär "lagen om hushåll" eller "läran om hushåll".

Vad handlar ekonomi om?


Ekonomi handlar om att hantera resurser på ett effektivt sätt. Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv. Genom att förstå ekonomi kan man fatta bättre beslut och göra mer informerade val.


Vad kan man bli efter att ha pluggat ekonomi?


Genom att studera ekonomi kan man få en djupare förståelse för hur samhället fungerar och hur man kan bidra till en hållbar och stabil ekonomi på både mikro- och makronivå. 


Det finns många ekonomiska utbildningar i Sverige och de som studerat ekonomi kan välja mellan många olika yrkesvägar. Vissa blir revisorer, marknadsförare och inköpare, medan andra blir managementkonsulter och projektledare. 

17 Apr, 10:14
Skatteverket kontrollerade 18 datahallar för att se om de höll på med de verksamheter som man faktiskt påstod, nämligen att utveckla AI och göra tecknade barnprogram. Men sanningen var en helt annan.
16 Apr, 18:33
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet.
16 Apr, 18:18
Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, band sina räntor i helt rätt tid, visar uppgifter.
16 Apr, 17:25
Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform. – Jag har några tips, säger hon.
16 Apr, 16:28
Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.
16 Apr, 15:37
I Stockholm har nästan 1200 företag gått i konkurs de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys.
16 Apr, 11:10
Matbutikerna betalar enorma belopp för säkerhetssystem när brotten ökar. Läs mer om Ica och Hemköps kostnader för säkerhet på Nyheter24!
16 Apr, 08:54
Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man som pensionär ska hantera ångest över ekonomin.
15 Apr, 15:48
Som högsta prioritet säger Elisabeth Svantesson (M) att regeringen ska "stötta hushåll och välfärd". Men i vårbudgeten syns det inte.
15 Apr, 15:47
Risken att utsättas för bedrägeri ökar. Cybersäkerhetskonsulten berättar vad du måste känna till om bedrägerier och var ansvaret ligger.
15 Apr, 13:47
Elpriset har sjunkit efter rekordåren 2022-2023. Men nu kan det öka igen. Myndigheterna har höjt intäktsramarna med 100 miljarder kronor.
15 Apr, 11:49
Hyrorna har höjts till rekordnivåer för tusentals hyresgäster 2024. Läs mer på Nyheter24 om hyreshöjningarna 2024 och var de höjts mest.
14 Apr, 12:33
Systembolaget omsätter miljarder varje år. En produktkategori har blivit mer populär hos kunderna än andra hos Systembolaget. Läs mer!
13 Apr, 11:28
Hur stor buffert borde man egentligen ha? Nyheter24 frågade ekonomen och Lyxfällan-experten Magdalena Kowalczyk om sparande.
12 Apr, 15:57
En dollar närmar sig 11 kronors gränsen, en av de högsta noteringarna någonsin i svenska kronor räknat, efter goda nyheter på fredagsmorgonen.
12 Apr, 14:27
Alla trodde att inflationen skulle sjunka. Ändå överraskades de flesta av hur mycket den minskade. – Nu är vi nästan i mål, säger ekonom.
12 Apr, 10:54
Att nu inte sänka styrräntan så snart som möjligt vore ett kardinalfel, tycker privatekonom Felicia Schön på nätbanken Avanza.
12 Apr, 10:48
Regeringen går nu vidare med förslaget om sänkt skatt på tobakssnus, men hur mycket billigare kan det egentligen bli?
12 Apr, 09:17
Priserna steg till med 4,1 procent, meddelar Statistiska Centralbyrån SCB, Bankerna jublar över att inflationen saktar in. Nu är det troligare att Riksbanken sänker räntan den 8 maj.
11 Apr, 18:21
Hyresvärden höjde hyrorna med 6,4 procent – den högsta höjningen i Sverige. Nu blir det inga utlandsresor och hon drar ner på köttet i mataffären.
1 2 3 4 5 6 ... 48