Ekonomi - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är ekonomi?


Ekonomi är ett omfattande ämne som handlar om hur samhällen och individer hanterar resurser. 


Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv.


Vad betyder ordet ekonomi?


Ordet ekonomi härstammar från grekiskan och orden ”oikos” och ”nomos”, vilka kan översättas till "hus" respektive "lag". Man brukar därför säga att ordet ekonomi betyder ungefär "lagen om hushåll" eller "läran om hushåll".

Vad handlar ekonomi om?


Ekonomi handlar om att hantera resurser på ett effektivt sätt. Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv. Genom att förstå ekonomi kan man fatta bättre beslut och göra mer informerade val.


Vad kan man bli efter att ha pluggat ekonomi?


Genom att studera ekonomi kan man få en djupare förståelse för hur samhället fungerar och hur man kan bidra till en hållbar och stabil ekonomi på både mikro- och makronivå. 


Det finns många ekonomiska utbildningar i Sverige och de som studerat ekonomi kan välja mellan många olika yrkesvägar. Vissa blir revisorer, marknadsförare och inköpare, medan andra blir managementkonsulter och projektledare. 

4 Apr, 15:05
Skatteverket börjar om några dagar skicka ut skatteåterbäring. Läs mer på Nyheter24 om misstaget du ska undvika med skatteåterbäringen.
4 Apr, 14:45
De ryssägda gruvbolagen är kvar på Stockholmsbörsen trots Rysslands invasion av Ukraina som pågått i två år. Nu svarar Nasdaq på kritiken till Nyheter24.
4 Apr, 11:19
Katarina Tell utses till ny vd för Cloetta. Hon är idag vd i Sverige, men blir nu chokladjättens nya toppchef internationellt.
3 Apr, 16:55
Pensionär? Allt fler fortsätter jobba trots uppnådd pensionsålder. Läs mer på Nyheter24 om branscherna som är populärast bland pensionärer.
3 Apr, 14:17
Skatteverkets specialstyrka på 200 granskare av Sveriges miljardärer berättar nu om den ovanliga konflikten.
3 Apr, 12:16
Tyvärr verkar den billigare kronan till sommarsemestern som utlovats inte bli av. Så varför är kronan på väg att bli lika svag som i fjol?
3 Apr, 10:38
Sverige har 43 dollarmiljardärer. Det är en ökning från 39 i fjol. Den svaga svenska kronan har inte hindrat miljardregnet för svenska rikingar. Här är listan över dem alla.
2 Apr, 16:31
Väldigt få löner hinner öka i samma takt som prisökningarna. Bara bolagschefer och några ovanliga ingenjörsyrken har löner som stiger snabbare än inflationen, visar Nyheter24:s granskning. Köpkraften har minskat med hela 4 460 kronor i månaden för flera yrkesgrupper.
2 Apr, 07:53
Oatly grundades av Rickard och Björn Öste. Richard Öste forskade och uppfann havredryck. Läs på Nyheter24 om Oatly-grundarens förmögenhet!
1 Apr, 13:59
Det finns saker som alla bör göra för att spara pengar. Nyheter24 frågade experterna i Lyxfällan, Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk.
1 Apr, 11:16
2023 blev ett riktigt rekordår när Coop gav tillbaka 1,8 miljarder till ägarna. Läs mer på Nyheter24 om Coops miljardregn över ägarna!
28 Mar, 18:41
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.
28 Mar, 17:42
Kry förlorar nästan en miljard i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.
28 Mar, 17:16
En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner för miljonbelopp. I ett mejl uttalar sig Telia om agerandet. Läs mer här!
28 Mar, 16:46
Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.
28 Mar, 15:22
Den 1 april höjs lönerna för anställda i butik, lager och inom e-handel. Läs mer på Nyheter24 om hur mycket lönerna ökar!
28 Mar, 15:04
Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär.
27 Mar, 16:11
Tiden rinner ut för sjuksköterskorna och deras arbetsgivare. Den 31 mars går kollektivavtalet ut för 1,2 miljoner offentligt anställda. Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är redo att förhandla in i det sista.
27 Mar, 08:10
1,2 miljoner anställda som jobbar i offentlig sektor ska få ny lön. Men arbetsgivarna och personalens fackföreningar är inte alls överens.
26 Mar, 15:49
Nu är det lag på att trafikförsäkra sin elsparkcykel. Priset på försäkringen kan skilja från 600 kronor till 6 600 kronor per år.
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 49