Ekonomi - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är ekonomi?


Ekonomi är ett omfattande ämne som handlar om hur samhällen och individer hanterar resurser. 


Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv.


Vad betyder ordet ekonomi?


Ordet ekonomi härstammar från grekiskan och orden ”oikos” och ”nomos”, vilka kan översättas till "hus" respektive "lag". Man brukar därför säga att ordet ekonomi betyder ungefär "lagen om hushåll" eller "läran om hushåll".

Vad handlar ekonomi om?


Ekonomi handlar om att hantera resurser på ett effektivt sätt. Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv. Genom att förstå ekonomi kan man fatta bättre beslut och göra mer informerade val.


Vad kan man bli efter att ha pluggat ekonomi?


Genom att studera ekonomi kan man få en djupare förståelse för hur samhället fungerar och hur man kan bidra till en hållbar och stabil ekonomi på både mikro- och makronivå. 


Det finns många ekonomiska utbildningar i Sverige och de som studerat ekonomi kan välja mellan många olika yrkesvägar. Vissa blir revisorer, marknadsförare och inköpare, medan andra blir managementkonsulter och projektledare. 

11 Apr, 16:18
Experterna bakom Matpriskollen som vi intervjuat har gjort en granskning av de dyraste och billigaste matkassarna för de som vill spara.
11 Apr, 14:04
Handla alkohol från utländska hemsidor? Då måste alkoholskatten betalas annars ingriper Tullverket. Läs mer om alkoholskatt på Nyheter24!
11 Apr, 10:40
Frida Karlsson gjorde succé under säsongen och tog flera pallplatser. Framgångarna innebar ett rejält klirr i plånboken för Frida Karlsson.
11 Apr, 09:11
BankID är en viktig del i vår ekonomi. En ny uppdatering innehåller en säkerhetsåtgärd du måste känna till när du skaffar nytt BankID.
11 Apr, 09:03
Nu är hyrorna klara för hundratals hyresvärdar. Men på hyran som ska betalas i april blir det många tusenlappar dyrare för hyresgästerna.
10 Apr, 17:02
Riksbankschefens skarpa varning: De utlovade räntesänkningarna kan dröja eller utebli. Det vore ett dråpslag för tusentals svenska hushåll.
10 Apr, 15:31
Barn ska skatta även om de inte deklarerar. Är du förälder till något av de 220 000 barn i Sverige med egna sparkonton? Då kan dina barn åka på en smäll från Skatteverket.
10 Apr, 10:55
McDonald's vill minska nedskräpning och samtidigt locka Max och Burger Kings kunder. Läs mer på Nyheter24 om hur McDonald's lockar kunder.
9 Apr, 15:28
Kommunal hotar SKR om strejk på det största avtalsområdet. Nu varslar det enorma facket om sin första strejk på avtalet på över tjugo år.
9 Apr, 10:11
Just nu är guldpriset det högsta någonsin i både dollar och svenska kronor räknat. Det beror på att rekordmånga – både stater, centralbanker och hushåll, köper på sig guld som besparingsalternativ. Borde du också göra det?
8 Apr, 18:51
Några av de vanligaste matvarorna, som ost, smör och mjölk får mellan 5 och 10 procents höjning i månadsskiftet mars-april, enligt en intervju med Matpriskollen.
8 Apr, 14:59
Body Shop har ett tufft år bakom sig och många utmaningar framför sig. Åtta butiker har fått stänga i Sverige och hemsidan har länge legat nere.
8 Apr, 11:19
Matpriserna går upp och ner. Icas satsning på sänka priser har dock inte märkts. Läs mer om Ica och matpriserna på Nyheter24!
8 Apr, 07:20
Prylkedjan Clas Ohlson är ingen butik för högtider och långhelger, verkar det som. I marsrapporten ökade försäljningen till 648 miljoner kronor i mars, en ökning med 4 procent mot månaden före. Men online gick man bet. En skurk i dramat är den tidiga påsken.
6 Apr, 15:21
Har du fått parkeringsböter? Det finns då ett par viktiga saker du måste tänka på. Läs mer om parkeringsböter på Nyheter24!
5 Apr, 22:05
Börjar du närma dig 55, eller kanske är du redan äldre än så? Då ska du vara försiktig med att inte klanta bort din anställningstrygghet.
5 Apr, 18:12
BankID används av miljontals användare. Den 1 maj 2024 genomför BankID en förändring. Läs mer på Nyheter24 om BankID:s nya förändring.
5 Apr, 15:48
Unga vuxna riskerar att bli skuldsatta tidigt i livet, det visar en ny forskningsstudie. Men varför?
5 Apr, 15:05
Micael Dahlen är professor vid Handelshögskolan. Här kan du läsa allt om Micael Dahlen: fru, barn, böcker och tatueringar.
5 Apr, 08:56
Undersköterskorna i Ludvikas utsatta områden skulle få 20 000 kronor i bonus, varje vecka. Men nu backar kommunen till en fjärdedel – trots förhadlingen med facket.
1 2 3 4 5 6 7 ... 48