Det är viktigt att veta vad du ska göra när ditt barn blir stucken av en geting. (Bilden är en illustration)
Det är viktigt att veta vad du ska göra när ditt barn blir stucken av en geting. (Bilden är en illustration) - Foto: Nyheter24

Så gör du när ditt barn blir stucken av en geting

Ett getingstick gör riktigt ont och kan förstöra sommardagen. Se till att du vet vad som måste göras om ditt barn råkar ut för ett.


Att bli stucken av en geting är förstås otrevligt för alla, oavsett ålder. Men det kan vara extra farligt för ditt barn. Här är en steg-för-steg guide på hur du bör gå till väga om ditt barn blir stucken av en geting.

1. Rengör

Detta första steg är av största vikt för att minska risken för infektion och bör göras noggrant men varsamt. Om ditt barn är lite ängsligt, kan du berätta att det liknar att tvätta händerna, något som de är bekanta med. Börja med att hitta en mild tvål och ljummet vatten. Använd tvålen för att varsamt men noggrant rengöra området runt sticket. Efter att ha rengjort området, skölj noggrant och klappa torrt med en ren handduk. Kom ihåg, undvik att gnugga, då detta kan irritera huden ytterligare.

2. Kyl ner 

När området är rent och torrt, gå vidare till nästa steg. Kyla kan vara otroligt effektivt för att minska svullnad och dämpa eventuell obehaglig smärta. Ett smidigt sätt att applicera kyla är att använda en påse frysta grönsaker som du har i frysen. Om du inte har något sådant till hands, kan du fylla en plastpåse med isbitar eller använda en speciell kylklamp. För att skydda huden mot direkt kyla, linda in kylkällan i en tunn handduk eller en liknande tygbit innan du applicerar den på sticket. Använd kylan i omkring 10 minuter åt gången med jämna mellanrum under dagen.

Här är 9 andra faror du som förälder måste se upp för i sommar

3. Lindra klådan 

Efter att ha sett till att sticket är rent och svalt, kanske du märker att ditt barn fortfarande känner klåda i området. Det är här vår tredje åtgärd kommer in. En kräm eller salva som innehåller hydrokortison kan vara mycket användbar för att lindra detta symptom. När du applicerar krämen, gör det med lätta strykande rörelser – du vill inte irritera huden ytterligare genom att gnugga för hårt. Följ instruktionerna på förpackningen för hur ofta och hur mycket kräm du ska använda. 

4. Minska kliandet

Detta är kanske det mest utmanande steget, särskilt för ett barn. Kliande kan ge tillfällig lindring, men det kan också orsaka mer irritation, förlänga läkningstiden och till och med leda till infektion. Du kan förklara för ditt barn att även om det kan vara frestande att klia, är det bäst att låta bli. För att hjälpa ditt barn att undvika att klia kan du distrahera dem med aktiviteter de tycker om, eller använda lösa och svala kläder för att förhindra direkt hudkontakt med naglarna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!