Nyheter24 har pratat med pengacoachen Mathilda Vernersson som berättar hur barnfamiljer kan spara tusenlappar.
Nyheter24 har pratat med pengacoachen Mathilda Vernersson som berättar hur barnfamiljer kan spara tusenlappar. - Foto: Hasse Holmberg/TT & Jessica Gow/TT

Så kan barnfamiljer spara tusenlappar – varje månad: ”Det kan man komma långt på”

I tider när hushållsbudgeten kan vara stram för många, framför allt barnfamiljer, finns det områden du bör se över för att ha möjlighet att minska utgifterna och spara mer pengar.


Semestern börjar lida mot sitt slut för de allra flesta och hösten är i antågande. För många har sommaren inneburit härliga stunder med upplevelser och umgänge. Under sommaren och semestern brukar även pengarna ha en tendens att flyga iväg fortare än vanligt och budgeten kan lätt spricka.

Billigaste knepen för att öka värdet på din bostad – mäklaren: "Väldigt lätt"

De största utgiftsposterna – för barnfamiljer

Några som påverkas extra mycket av en stram budget är barnfamiljer, som kan ha svårt att få igång sparandet igen då utgifterna ofta är höga. Nyheter24 har därför pratat med pengacoachen och ekonomibloggaren Mathilda Vernersson som driver bloggen "Över till annat" där hon delar med sig av spartips gällande privatekonomi. Hon berättar att de största utgifterna för barnfamiljer ofta varierar men några delar brukar för det mesta vara beständigt på utgifts-kontot.

– All onödig shopping som sker inför nya säsonger men utöver det så kommer det absolut vara bolånen och elförbrukning som är de största utgiftsposterna för barnfamiljer. 

Hon berättar att barnfamiljer, under vintern, behöver vara uppmärksam och medveten kring utgifterna för att på så sätt kunna ta tag i de delar som går att påverka.

– Det är viktigt att vara om sig och kring sig. Prata med din bank och se när en värdering gjordes på huset senast. Kanske har du rätt till att lämna in en ny värdering. Om den är högre än bankens så har du då helt plötsligt en lägre belåningsgrad. Detta kan göra att du har rätt till en lägre amortering per månad. 

Så räddar du ekonomin efter semestern – fällan kan stå dig dyrt: “Bränt pengar”

Förhandla och samarbeta: "Hota inte" 

En annan viktig del som Vernersson lyfter som viktig är att våga förhandla med banken för att få till så bra villkor som möjligt. 

– Hota inte om bankbyte det första du gör utan börja med att se din bank som en samarbetspartner. Fråga vad du behöver göra för att få ner räntorna ytterligare. Kanske finns det andra affärer som banken vill att du flyttar till dem som kan påverka räntekostnaderna. Här kan det vara många tusenlappar per månad att spara.

Genom att förhandla och samarbeta kan du alltså skapa dig själv förutsättningen för att spara stora summor som din familj istället kan ha roligare för när nästa semester kommer.  

Kändisarna som förlorat alla sina pengar – så mycket har de bränt