Att vara i en kärleksrelation med en person som har en narcissistisk personlighetsstörning kan vara utmanande.
Att vara i en kärleksrelation med en person som har en narcissistisk personlighetsstörning kan vara utmanande. - Foto: Pexels

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du ska undvika

Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.


Det är inte helt ovanligt att folk slänger sig med termen "narcissist" i vardagligt tal. Det man i själva verket syftar på är en person med en narcissistisk personlighetsstörning, vilket kan visa sig på olika sätt – inte minst i en parrelation.

– Det skiljer sig hur det är att ha en kärleksrelation med en narcissist beroende på hur många narcissistiska drag de har och vilka drag det handlar om, förklarar Monica Emanell, legitimerad psykolog och psykoterapeut, för Nyheter24 och fortsätter:

– En del narcissister bedrar, ljuger om stora saker, lurar och blir så arga att man känner sig hotad, medan andra kan blåsa upp sig själva och ta för sig. Men med hjälp av att du som partner sätter gränser och tar för dig själv så kanske du kommer fram till att fördelarna överväger.

Så känner du igen en kvinnlig narcissist: "Oftare avundsjuka"

Så avslutar du en kärleksrelation med en narcissist

Om du däremot vill göra slut med din partner och du misstänker att denne har en narcissistisk personlighetsstörning har Monica Emanell lite olika råd, beroende på hur länge ni varit ett par.

– Om du vill avsluta en långvarig relation där barn är inblandade kan det vara bra att du går igenom hur ditt liv kommer att se ut. Gå igenom bolån, titta på lägenheter, gå igenom hur din ekonomi kommer att se ut, gå igenom olika typer av reaktioner du tror att personen kan ha och gå igenom i förväg hur du kan bemöta dem, säger hon och fortsätter:

– Om du har en kortvarig relation med en narcissist som dribblar fram och tillbaka med dig och torktumlar dig mellan hopp och förtvivlan kan det vara bra att du slutar höra av dig. När personen sedan hör av sig kan du säga att du inte har tid och att ni kan höras någon annan gång. 

Helst ska man undvika att ge några längre förklaringar, menar Emanell.

– Då finns en risk att personen lyckas lura dig, ge dig skuldkänslor och övertala dig att stanna. 

Läs fler artiklar om narcissism här:

12 beteenden som kännetecknar en narcissist: "Lätt till ilska"

Så hanterar du ett barn med narcissistiska drag: "Om man märker..."

Narcissistens effektiva teknik – så manipuleras du utan att veta om det

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!