När vinterkylan smyger sig på är det inte ovanligt att få torr hud.
När vinterkylan smyger sig på är det inte ovanligt att få torr hud. - Foto: Anders Wiklund/TT & Charles Rex Arbogast

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.


Den isande vinterkylan har tagit ett fast grepp om stora delar av landet de senaste dagarna. I flera delar av norra landet har temperaturen uppgått till närmare 30-40 minusgrader. 

Oavsett var du befinner dig så har den isande kylan dock en bieffekt som kan påverka oss alla. Under vinterhalvåret är det nämligen många som drabbas av torr och fnasig hud. 

Så boostar du ditt immunförsvar i vinter – och minskar risken för att bli sjuk

Hudläkaren: Missen du ska undvika under vintern

I TV4:s Nyhetsmorgon berättade under onsdagen hudläkaren Petra Verga Kjellman vilka misstag du ska undvika under vintern, för att din hud inte ska drabbas för hårt av kylan.

Hon berättar att så fort luften blir kall bör du smörja in dig, framför allt då kall luft också är torr vilket snabbt kan påverka din hud. 

Vilka misstag måste du försöka undvika då?

Jo, enligt Verka Kjellman är en viktig del att inte använda dig av krämer som är parfymerade. Är din hud känslig så reagerar den lättare mot parfymerad kräm, så även av solskydd.

– Många använder solkräm året om. Det behöver vi inte i det här landet.

Då ska du söka vård för din huvudvärk – läkaren: "Kan vara allvarliga orsaker bakom"

Hudvårdsrutinen du ska skippa på vintern

En annan viktig detalj som annars är populär är att peela huden och använda retinol, ett slags A-vitamin, som under vinterhalvåret kan bidra till irriterad hud vilket nöter ut den snabbare. Även när det kommer till barnen är det viktigt att tänka på vilka produkter som används, förklarar hon.

– Barnen ska ha ännu mer enkel och basic handkräm. Barn behöver definitivt inte avancerad hudvård. Hudbarriären kan skadas och det kan leda till allergier och överkänslighetsreaktioner.

Hudläkaren avslutar intervjun med att slå ner på en viss trend som florerar i sociala medier, där mindre barn söker efter produkter innehållandes just ämnet retinol. 

– Det är ju helt galet, slår hon fast.

39,5 miljarder kronor betalades ut – så fördelades sjukpenningen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!