Dags att hålla tummarna för Ida.
Dags att hålla tummarna för Ida. - Foto: Emma Malmlöf

Det betyder deffa - och så gör man

Nyheter24:s tränings- och hälsoexpert Ida Warg reder ut vad ordet "deffa" betyder och hur du gör det på bästa sätt.


Lär känna Ida

Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Ålder: 26

Bor: Stockholm

Idas blogg hittar du här.

Samt här på Facebook och hennes Instagram här.

Varje vecka utmanar hon dig dessutom att komma igång med en ny övning - så håll ögonen på sajten.

När man deffar så betyder det att man vill bli av eller gå ner i fettprocent men behålla muskler. Här kommer fyra av de viktigaste punkterna man ska tänka på:

1. Gör av med mer energi än vad du stoppar in. 

Ligg på cirka 500kcal under ditt dagliga kaloribehov. Det finns egentligen tre alternativ. Antingen äter man mindre än man är van med eller så tränar man mer än man brukar. Jag skulle föredra en kombination av de båda.

2. Ät mycket protein. 

Det gör att du minskar förlusten muskelmassa och håller dig mätt. Det är mycket viktigt att få i sig tillräckligt med proteiner när man ligger på ett kaloriunderskott eftersom det annars är stor risk att man tappar muskler. Ligg på 2-3 g protein per kilo kroppsvikt. Så en person som väger 60 kilo ska alltså äta cirka. 120-180 gram protein om dagen.

3. Styrketräna. 

Det ökar din proteinsyntes och du behåller muskelmassa.

4. Kolla upp dina matallergier. 

Gör du ovanstående? Bra, helt rätt men känner dig ändå svullen och att du inte får det resultatet du önskar? Kolla då om du äter något som du är överkänslig mot. Äter du något du är överkänslig mot så blir tarmarna irriterade och kan inte ta upp näring ordentligt och man kan bade känna sig och se svullen ut. Vad ska man prioritera att äta och träna för att få bäst 
resultat? Prioritera att äta protein och bra fetter som tillexempel avokado, naturella nötter, olivolja och frön. Minska på kolhydraterna och undvik snabba kolhydrater. 

Jag skulle rekommendera styrketräning och gärna i cirkelträningsform i kombination med vardagsmotion/promenader. 

Ska man äta ofta eller sällan under dagen? 

De flesta brukar föredra att äta ofta. Kan vara enklare att hålla sig borta från sötsaker och hålla en jämn blodsockerkurva då. Men sedan finns det de som föredrar periodisk fasta så det är individuellt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!