Vissa hundraser kräver extra mycket pälsvård.
Vissa hundraser kräver extra mycket pälsvård. - Foto: Pixabay / Pexels

Här är de 10 hundraser som kräver mest pälsvård

Olika hundar kräver olika mycket pälsvård. Här är de tio hundraserna vars päls kräver allra mest tid och ansträngning att sköta.


1. Pudel

Pudlar finns i olika storlekar, från toy till standard, och de har en tät och lockig päls som lätt kan bli tovig. Denna ras kräver regelbunden klippning, ungefär var 4-6 vecka, beroende på pudelns aktivitetsnivå och stil. Daglig eller veckovis borstning kan också vara nödvändig för att förhindra tovor och hålla pälsen frisk. Eftersom pudeln inte fäller mycket, är det extra viktigt att ta bort lösa och döda hår genom borstning.

2. Afghanhund

Afghanhunden är känd för sin långa, flytande och silkeslena päls. Den här typen av päls kan lätt bli tovig och smutsig, så daglig borstning kan vara nödvändig, särskilt efter promenader där pälsen kan dra åt sig smuts. Regelbunden badning och användning av en balsam eller en pälskonditionerare kan hjälpa till att hålla pälsen mjuk och hanterbar.

Här är hundraserna som lever kortast – kan dö efter 5 år

3. Shih Tzu

Shih Tzus päls kan vara kort och vågig eller lång och rak, beroende på klippning. För en Shih Tzu med lång päls kan daglig borstning och kamning vara nödvändig för att förhindra tovor. Ögon och öron bör också rengöras regelbundet eftersom pälsen runt dessa områden kan bli smutsig. Regelbunden klippning kan också vara nödvändig, särskilt för att hålla pälsen runt ögonen och munnen kort och ren.

4. Lhasa apso

Lhasa apsos har en tjock, grov och rak päls som kan bli väldigt lång om den inte klipps. Daglig borstning är ofta nödvändig för att förhindra att pälsen blir tovig, och regelbunden klippning kan göra underhåll enklare. Liksom med Shih Tzu, kan öron och ögon behöva extra uppmärksamhet och vård.

5. Yorkshireterrier

Yorkshireterrierns päls är fin och silkeslen och kan bli mycket lång. Detta gör att den lätt kan bli tovig om den inte borstas och kammas regelbundet. Vissa ägare väljer att klippa pälsen kort för att underlätta vård, medan andra föredrar den traditionella, långa stilen. I båda fallen krävs regelbunden borstning och badning. Användning av en lätt balsam eller en spray som underlättar utredning kan vara hjälpsamt.

Här är de 6 hundraser som rycker allra mest i kopplet

6. Old english sheepdog

Old English Sheepdog, känd för sin tjocka och lockiga päls, kräver mycket arbete för att hålla ren och fri från tovor. Pälsen kan bli mycket tät och kräver regelbunden borstning, åtminstone flera gånger i veckan, för att hålla den frisk. Trimning varje par månader kan också vara nödvändigt för att hålla pälsen hanterbar. Utan korrekt pälsvård kan tovor utvecklas, vilka kan vara smärtsamma för hunden och leda till hudproblem.

7. Komondor

Komondoren är känd för sin unika päls, som bildar snören eller dreadlocks. Detta ger dem ett distinkt och slående utseende men kräver också mycket arbete att upprätthålla. Snörena måste regelbundet separeras och rengöras för att förhindra smutsansamling och tovning inuti snörena. Badning kan vara en tidskrävande process, eftersom pälsen måste torkas noggrant för att förhindra mögel och lukter.

8. Samoyed

Samoyeden är känd för sin tjocka, vita och fluffiga päls. Med en tjock underull och långa, grova täckhår kräver samoyeden regelbunden borstning för att ta bort lösa hår och förhindra tovning. Borstningen hjälper också till att sprida hudens naturliga oljor genom pälsen, vilket håller den glänsande och frisk. Samoyeder fäller kraftigt under vissa perioder, så extra borstning kan behövas under dessa tider.

Här är de 7 hundraserna som är glupskast – älskar att äta

9. Collie, långhårig

Den långhåriga collien har en lång och tät päls som behöver regelbunden borstning och vård för att hålla den i gott skick. Pälsen runt halsen, bakom öronen och på bakbenen kan vara särskilt benägen att tova, så dessa områden kan behöva extra uppmärksamhet. Regelbunden kontroll av öronen, ögonen och tassarna är också viktig, eftersom pälsen kan dölja problem i dessa områden.

10. Chow Chow

Chow Chow-rasen har en mycket tjock päls som kräver mycket arbete för att hålla ren och fri från tovor. Pälsen kan vara antingen kort och plysch eller lång och fluffig, men båda varianterna kräver regelbunden borstning. Underullens densitet betyder att borstning ner till huden är nödvändig för att förhindra tovor och främja god hudhälsa. Regelbunden badning och användning av en pälskonditionerare kan också underlätta pälsvården.

Läs mer här:

Här är hundraserna som är mest beskyddande – och bra vakthundar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!