Ett stökigt och ostädat sovrum är en av de saker som kan störa sömnen.
Ett stökigt och ostädat sovrum är en av de saker som kan störa sömnen. - Foto: Illustration Nyheter24

Svårt att sova? Ta genast bort detta från sovrummet

Sover du dåligt utan att veta varför? Svaret kan mycket väl vara att du glömt ta bort något av dessa sju vanliga saker ur sovrummet.


1. Bort med elektroniken ur sovrummet

Elektroniska enheter som smartphones, datorer, och tablets utsänder ett blått ljus som kan störa din naturliga sömncykel. Detta blåa ljus kan lura din hjärna att tro att det fortfarande är dagtid, vilket kan göra det svårare för dig att somna. Dessutom kan notifikationer och meddelanden som dyker upp på skärmen vara störande och hindra dig från att slappna av helt. Det är därför bäst att hålla dessa enheter utanför sovrummet eller åtminstone långt ifrån sängen. Om du verkligen behöver ha din telefon i närheten, överväg att ställa in den på "stör ej" -läge och vända skärmen neråt för att minimera ljuset.

Superknepet – så får du det både kallt OCH svalt i sovrummet

2. Flytta arbetsmaterial från sovrummet

När du har arbetsrelaterade material i ditt sovrum, kan det vara svårt att koppla av och gå över till sömn-mode. Att ha en klar gräns mellan ditt arbetsliv och ditt personliga liv kan hjälpa dig att minska stress och förbättra din sömn. Det inkluderar att inte ha arbetsdokument, din jobbdator eller andra arbetsrelaterade saker i sovrummet. Om du arbetar hemifrån och måste ha din arbetsstation i ditt sovrum, försök åtminstone att separera arbetsområdet från sängen och gömma bort arbetssakerna när du är klar för dagen. Denna fysiska separation kan hjälpa din hjärna att förstå att det är dags att sluta tänka på arbete och börja slappna av.

3. Stök och oordning är dåligt att ha i ditt sovrum

Ett rörigt sovrum kan påverka din förmåga att slappna av och sova väl. När ditt rum är oorganiserat kan det ge en känsla av oordning och kaos, vilket kan vara stressande. Dessutom kan det vara svårt att hitta saker du behöver, vilket kan skapa ytterligare stress. Genom att hålla sovrummet städat och organisera dina saker kan du skapa en lugnare och mer inbjudande atmosfär som främjar avkoppling och god sömn. Det kan hjälpa att ha ett system för varje sak – kläderna i garderoben, böckerna på hyllan, och så vidare.

Inred med Feng Shui – 10 enkla tips för ett balanserat hem

4. Ha inte för stark belysning i sovrummet

Belysningen i ditt sovrum spelar en stor roll i hur lätt det är för dig att somna. Starkt ljus kan störa din kroppens naturliga dygnsrytm och göra det svårare att somna. Det är bäst att ha mjukt, dämpat ljus i sovrummet, särskilt på kvällen när du börjar förbereda dig för sänggåendet. En bra idé kan vara att byta ut dina vanliga lampor mot dimbara lampor, så att du kan justera ljusstyrkan efter behov. Du kan också överväga att använda en nattlampa eller en boklampa om du gillar att läsa innan du somnar, för att undvika att utsätta dig för starkt ljus precis innan sänggåendet.

5. Ta bort mat och dryck från ditt sovrum

Att äta eller dricka i sängen kan skapa en röra och även locka till sig insekter och skadedjur. Smulor kan hamna i sängkläderna och skapa en obehaglig sömnupplevelse. Dessutom kan mat- och dryckesbehållare lätt spillas och skapa fläckar eller obehagliga lukter. Om du vill ha något att dricka under natten, försök hålla en flaska vatten på nattduksbordet istället.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

6. Ingen träningsutrustning i sovrummet

Att ha träningsutrustning i sovrummet kan kanske verka som en bra idé, speciellt om du har ont om plats. Men när träningsutrustningen ständigt är i sikte kan det leda till onödig stress och skuld, särskilt om du inte tränar så mycket som du tycker att du borde. Istället för att bidra till avkoppling och sömn, kan synen av träningsutrustningen faktiskt göra det svårare att slappna av. Om möjligt, försök hitta en annan plats för din träningsutrustning.

7. Bort med onödiga möbler ur ditt sovrum

Ibland har vi möbler i våra sovrum som vi inte använder eller som är obekväma. Kanske har du en stol som ingen sitter i, eller ett skrivbord som bara samlar damm. Dessa möbler kan ta upp värdefullt utrymme och göra rummet trångt och oinbjudande. De kan även lätt bli en plats där du skapar onödiga klädhögar som fort blir för stora. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!