Sovrummet kan bli både för ljust och för varmt under sommaren.
Sovrummet kan bli både för ljust och för varmt under sommaren. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Superknepet: Så får du det mörkt OCH svalt i sovrummet

Sova bör man annars dör man. Men det är inte så himla lätt när det är ljust och varmt i sovrummet. Som tur är finns det en lösning.


Om dina gardiner inte räcker till för att få det svalt och kallt i rummet, pröva använda aluminiumfolie istället. Det är en ovanlig metod, men den är utmärkt om du vill mörklägga och svala ner sovrummet. Aluminiumfolie är ett mycket effektivt material för att blockera ljus på grund av dess opacitet och reflexiva egenskaper. Det finns två vägar att gå – antingen klistrar du fast aluminumfoliet direkt på fönstret eller på gardinerna. Här kommer en steg-för-steg-guide för båda alternativen. 

Aluminiumfolie direkt på fönstret

För att applicera aluminiumfolie direkt på dina fönster, följ dessa steg:

  1. Mät ditt fönster: Använd ett måttband för att ta reda på dimensionerna på ditt fönster. Detta hjälper dig att avgöra hur mycket aluminiumfolie du behöver.

  2. Klipp ut aliminiumfolien: Använd dina mätningar för att klippa ut en bit aluminiumfolie som är något större än ditt fönster. Det är bättre att ha för mycket än för lite, eftersom du kan justera storleken senare.

  3. Fäst folien: Använd maskeringstejp för att fästa aluminiumfolien på fönstret. Starta från överkanten och jobba dig nedåt, och se till att folien är slät och fri från veck. Om ditt fönster är större än din bit av aluminiumfolie, överlappa bitarna för att förhindra att ljus sipprar in.

  4. Justera efter behov: Om det finns delar av folien som hänger över kanten på fönstret, använd en sax för att trimma dem. Se till att hela fönstret är täckt för att uppnå den bästa mörkläggningseffekten.

Så blir du kall i sommarvärmen

Aluminiumfolie på gardinerna

Att fästa aluminiumfolie på gardinerna istället för direkt på fönstret kan vara ett mer önskvärt alternativ för vissa. Detta kan tillåta ljus att komma in genom fönstret när gardinerna är öppna, men effektivt blockera det när de är stängda. Så här gör du:

  1. Mät dina gardiner: Använd ett måttband för att mäta längden och bredden på dina gardiner. Skriv ner dessa mätningar.

  2. Klipp ut aluminiumfolien: Använd de mätningar du tog för att klippa ut bitar av aluminiumfolie. Du bör klippa ut bitar som är något mindre än dina gardiner, så att de inte sticker ut över kanterna.

  3. Förbered dina gardiner: Ta ner gardinerna från deras stång och lägg dem platt på en ren yta. Om dina gardiner är dammiga eller smutsiga, kan det vara värt att tvätta och torka dem innan du fortsätter.

  4. Fäst folien på gardinerna: Använd dubbelhäftande tejp för att fästa aluminiumfolien på baksidan av dina gardiner. Börja från toppen och jobba dig nedåt, se till att folien är slät och fri från veck. Om gardinen är större än foliebiten, överlappa bitarna för att förhindra att ljus kommer in.

  5. Justera efter behov: Om det finns någon del av folien som sticker ut över kanten på gardinen, använd en sax för att trimma den. Kontrollera att hela baksidan av gardinen är täckt för att uppnå bästa möjliga mörkläggningseffekt.

  6. Häng upp gardinerna igen: När du har fäst aluminiumfolie på alla dina gardiner, häng upp dem igen. De bör nu fungera som effektiva mörkläggningsgardiner.

Sommarfarorna du måste känna till som förälder

Kom ihåg att aluminiumfolie kan vara lite skrynkligt och bräckligt, så hantera det försiktigt för att förhindra skador. Med tiden kan folien även börja lossna från gardinerna, särskilt om de rörs vid ofta. Du kan enkelt fixa det genom att fästa nya bitar av tejp när det behövs.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!