EU-stopp för Porsche
Försäljningen ökar, men EU sätter stopp - Foto: TT/Håkan Dahlström/Marcus Berggren/Collage

Skynda fynda - EU stoppar populära Porsche-modellen

En av Porsches bästsäljande bilar, den kompakta suven Macan, tas bort från modellprogrammet i hela Europa under nästa år.


Det tyska företagets beslut att ta bort den mellanstora suven från sin europeiska produktlinje är resultatet av oro kring cybersäkerhet.

WP.29-regleringen i FN:s ekonomiska kommission för Europa anger att alla nya bilar som säljs inom EU ska uppfylla en viss nivå av "avancerade förarassistanssystem, och bestämmelser om cybersäkerhet". 

Uppfyller inte kraven

Bestämmelserna är avsedda att skydda bilen inte bara efter att den har sålts till en kund, utan även under utvecklingen och produktionen.

Modeller som inte uppfyller kraven kommer inte att vara godkända för registrering inom EU efter den 1 juli 2024.

Porsche säger att man inte planerar att anpassa Macan för att följa WP.29-regleringen, vilket innebär att bilen kommer att sluta säljas inom EU "under våren" 2024. 

Här är nya Porsche Panamera – snygga kombin slopas

En oerhört framgångsrik modell

Brittiska Auto Express kontaktade Porsche för en kommentar angående framtiden för Macan i Storbritannien. Svaret de fick var: – I regioner utanför EU kan Macan med förbränningsmotor förbli tillgänglig under en längre tid." 

Macan-försäljningen har ökat med 15 procent globalt hittills under 2023. Det är en enormt framgångsrik modell på den europeiska marknaden, så Porsches beslut att avsluta försäljningen av Macan kan få konsekvenser. 

Ny Porsche Macan på ingång

Hittills vet vi att detta problem påverkar Macan med förbränningsmotor, även om reglerna också gäller elbilar. Nya, helt elektriska Macan som kommer 2024 är byggd på den nya PPE-plattformen och kommer troligen inte ha några problem att uppfylla WP.29-regleringen. 

Att WP.29 träder i kraft kan vara det incitament Porsche behöver för att påskynda utvecklingsprocessen för nästa generation. 

Nuvarande Porsche Macan, som är byggd på MLB-plattformen, delar även många komponenter med Audi Q5.

Än så länge finns det ingen information om att andra bilar i Volkswagen-koncernen kommer att plockas bort från det europeiska modellprogrammet på grund av WP.29-regleringen.

Volvo köper mineraler från Ryssland – ska undvika barnarbete

Bil