Vladimir Putin och Volvo EX30
Volvo ställde sig bakom Ukraina när Ryssland invaderade, men köper ändå glimmer från landet. - Foto: TT/Volvo/Collage

Volvo köper mineraler från Ryssland – ska undvika barnarbete

Mineralen glimmer används i många elbilar, men kopplas ofta till barnabete. Volvo har löst problemet genom att köpa glimmer från Ryssland.


Madagaskar och Indien är några av världens största producenter av glimmer, och där har utvinningen av mineralet kopplats till utbrett barnarbete i gruvorna.

Aftonbladet har tittat närmare på frågan, och funnit att de två kinesiska företagen Glory Mica och Pamica säljer mineralen från dessa länder till flera biltillverkare.

En av kunderna är Volvo Cars, som dock uppger att man inte har köpt glimmer från Madagaskar eller Indien. Även Tesla och BMW uppges ha köpt glimmer från de två företagen.

“Det finns inga förbud”

På frågan om varifrån Volvo får sitt glimmer fick Aftonbladet initialt beskedet att detta är hemligt av konkurrensskäl. 

Aftonbladet tog kontakt med Glory Micas programchef och låtsades göra efterforskningar för att starta batteriproduktion i Europa.

Man fick då beskedet att Volvo Cars glimmer kommer från Ryssland, vilket Volvo också erkänner.

– Det finns inga förbud som innebär att vi inte kan eller får köpa glimmer från Ryssland, men när kriget bröt ut inledde vi tillsammans med vår leverantör omedelbart ett projekt för att hitta en ersättning till glimmer från Ryssland, säger Volvo Cars presschef Magnus Holst till Aftonbladet.

Inte enda kopplingen till Ryssland

Nyheten är anmärkningsvärd då Volvo sedan Rysslands invasion uttalat stöd för Ukraina.

Glimmer är inte heller Volvos enda koppling till Ryssland.

I somras svartlistades den kinesiska huvudägaren Geely av Ukraina, då koncernen har fortsatt sälja bilar i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Ukraina svartlistar Volvo Cars ägare - Di

Inte första gången

Det är inte första gången som elbilarna kritiseras för mineralerna som ingår i deras batteripaket.

Utvinningen av metallen kobolt, som ingår i många batteripaket, har exempelvis kritiserats för att på vissa håll orsaka både miljö- och arbetsskador och sociala problem.

Inte bara elbilar

Att glimmer används i elbilar beror på att det passar bra i deras batterier tack vare sina goda isolerande egenskaper och mycket bra värmetålighet.

Det är dock viktigt att poängtera att glimmer inte bara används i elbilsbatterier, utan också i ett stort antal vardagsprodukter.

Däribland kan nämnas apparater som strykjärn och brödrostar, samt skönhetsprodukter.

Pamica och Glory Mica levererar inte heller enbart glimmerprodukter till bilindustrin, utan företag som Panasonic, Bosch, Samsung och Dyson finns också på kundlistan.

Rekord-räckvidd: Elbilen som går 96 mil på en laddning

Bil
/