Parkeringsvakt
Att råka dra på sig en parkeringsbot är inte ovanligt - Foto: TT

Här är mannen med 800 000 kronor i obetalda parkeringsböter

De flesta som kör bil i stan råkar ut för en parkeringsbot då och då, men vissa är värre än andra. En amerikansk man slår dock de flesta när det gäller obetalda parkeringsböter.


I det amerikanska tech-meckat San Francisco är bilförarna tydligen särskilt dåliga på att betala sina parkeringsböter.

Enligt den lokala tidningen The San Francisco Standard har staden fordringar på över 200 miljoner dollar, alltså över 2 miljarder kronor, i obetalda böter.

Av de 6 miljoner böter som staden delat ut under de nästan sex åren sedan januari 2018 har hela 16 procent, eller nästan var sjätte böter, gått obetalda.

Under perioden delade man ut böter på totalt 601 miljoner dollar, samt 137 miljoner dollar i förseningsavgifter till de som inte betalade sina böter i tid.

Bilar från 271 fyllekörare har skickats till Ukraina

800 000 kronor i parkeringsböter

Det kanske mest anmärkningsvärda är att böter för hela 81 000 dollar, motsvarande över 800 000 kronor, är utställda till en enda person – en man från Kalifornien som kör en Lincoln.

Mannen har bötfällts vid 365 gånger över en femårsperiod mellan april 2018 och mars 2023, och har under den tiden endast lyckats betala en av alla dessa böter.

En annan flitig samlare av parkeringsböter i San Francisco är föraren av en Mercedes, som har lyckats dra på sig böter för 50 000 dollar, alltså över en halv miljon kronor, på bara två år.

Volvo köper mineraler från Ryssland – ska undvika barnarbete

Flera verktyg för myndigheterna

Den lokala transportmyndigheten berättar för The San Francisco Standard att man har flera verktyg för att komma åt de som inte betalar sina böter.

Man kan exempelvis hindra dem från att förnya registreringen på sin bil, eller från att skaffa ett tillstånd för boendeparkering.

Med tanke på antalet obetalda böter kan man dock fundera över hur effektiva dessa verktyg egentligen är.

Drömhelgen som kan bli din – för 1,7 miljoner

Farliga felet på Tesla – skyller haverier på ägarna

Bil