Det kryllar inte av möjligheter att få köra en 300 SL.
Det kryllar inte av möjligheter att få köra en 300 SL. - Foto: Mercedes-Benz

Drömhelgen som kan bli din – för 1,7 miljoner

Världens första superbil anses av många vara Mercedes-Benz 300 SL, den så kallade måsvingen som tog världen med storm 1955. Sedan dess har priserna stuckit iväg ordentligt och idag får man punga ut från 15 miljoner kronor för ett exemplar.


Det finns emellertid billigare sätt att få uppleva en stint bakom ratten på en 300 SL.

Mercedes erbjuder nu möjligheten att under fem dagar köra en av historiens mest signifikanta bilar i Italien.

En drömlik sommaraktivitet

Det är under nästa års Mille Miglia, ett historiskt rally som sträcker sig 1 600 kilometer genom Italien som Mercedes erbjuder kunder möjligheten att ratta en 300 SL.

Rallyt sträcker sig från Brescia till Rom och sedan tillbaka. Det första loppet ägde rum 1927 och fram till 1957 gick det av stapeln 24 gånger.

Rekordet hålls av ingen mindre än Sir Stirling Moss som 1955 körde rallyt på blott 10 timmar, 7 minuter och 47 sekunder, motsvarande en snittfart på 158 km/h.

Han satt då bakom ratten på en 300 SLR, racingversionen av 300 SL. Nu har alltså du chans att göra (nästan) samma sak, men i betydligt saktare mak.

En coupé-variant av ovannämnda 300 SLR – kallad för 300 SLR Uhlenhaut Coupé – gick under klubban förra året för norr om 1,5 miljarder kronor.

På den tiden det begav sig körde racingförarna 300 SLR. (Foto: Mercedes-Benz)

Ett dyrt nöje

Mellan den 11 och 14 juni i år erbjuder alltså Mercedes-Benz Classic möjligheten att köra en av tre 300 SL under Mille Miglia.

I priset ingår dels hyra av bilen, en professionell co-driver, och teknisk support. Dessutom får man en testhelg i Stuttgart för att bekanta sig med en av de tyska märkets ögonstenar.

Föga förvånande går inte upplevelsen av för hackor. Mercedes vill ha 150 000 euro för kalaset, motsvarande 1,68 miljoner kronor.

Om man redan har en 300 SL kan man emellertid bara välja till det tekniska supportpaketet som går loss på 15 000 euro, motsvarande 168 000 kronor.

För de som redan äger en 300 SL räcker det att köpa till ett supportpaket. (Foto: Marcus Berggren)

En kravlista

Utöver att behöver punga ut ett antal årslöner för en vanlig svensk måste man även vara mellan 25 oh 80 år gammal, ha haft ett godkänt internationellt körkort i minst fyra år, och ett intyg på att man är frisk.

Utöver det måste man även ha genomgått en kurs hos Mercedes-Benz Classic som är ett kvitto på att man faktiskt kan köra bil.

Registreringarna är öppna mellan 18 januari 15 februari.

Det gäller att inte fundera för länge – om intresset för de tre platserna är för stort kommer de att lottas ut.

Bil
/