Stadsbor betala dyrt drivmedel
Daniel Helldén vill att stadsborna tar notan - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/Fredrik Sandberg/TT

MP-förslaget: Låt stadsbor betala för dyrt miljöbränsle

Vid årsskiftet sänktes reduktionsplikten kraftigt av regeringen. Detta ledde till lägre bränslepriser, men konsekvenserna för miljön har ifrågasatts. Miljöpartiet vill nu återinföra den gamla nivån av reduktionsplikt, men utan att påverka priserna för konsumenterna. I stället ska de som bor i städerna stå för notan.


Poängen med att sänka reduktionsplikten, som styr mängden förnyelsebart bränsle i bensin och diesel, var att de höga bränslepriser slår hårt mot folk på landsbygden som är i behov av bil.

Enligt det nya förslaget från MP ska den gamla nivån av reduktionsplikt återinföras, men utan att priset vid pump påverkas, rapporterar TT.

Tesla saknar förtroende: Sämre än SJ och Postnord

En ny vägskatt för stadsbor

I stället ser man framför sig en ny typ av vägskatt för stadsbor. Pengarna ska gå till staten, som sedan kan använda dem för att subventionera det dyrare biobränslet hos mackarna. Exakt hur systemet ska utformas har man ännu inte kommit fram till.

– Staten får betala den extra kostnaden som behövs. Exakt hur man tekniskt lägger det har jag inte ett svar på just nu, säger Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén i samband med en träff med riksdagsjournalister.

Fler dör i trafiken under påsken: Här är farligaste vägarna

Kan bli riktigt dyrt

Tanken är att de som bor i städerna, och därmed kan anses ha tillgång till bra kollektivtrafik, ska betala skatten, som också ska baseras på hur mycket man kör. Bor man på landet slipper man däremot undan.

Skatten ska också vara kännbar för den stadsbo som kör mycket bil.

– Då kan man behöva ställa in sig på att betala mycket mer, säger Daniel Helldén.

Förslaget om den nya, och enligt Hedén höga, vägskatten berör inte elbilar, utan endast bilar som går på fossila bränslen. Hur laddhybrider påverkas av förslaget framgår inte.

Så vet stöldligorna vad du kör för bil

Nya tjänstebilsdrömmen från Mercedes har över 600 hästar

Bil