Det är väldigt enkelt för biltjuvar att kolla upp vad du kör för bil.
Det är väldigt enkelt för biltjuvar att kolla upp vad du kör för bil. - Foto: Claudio Bresciani/TT/Marcus Berggren

Så vet stöldligorna vad du kör för bil

Med hjälp av bara ett registreringsnummer kan man busenkelt kolla upp var någon bor och vilka andra bilar vederbörande äger. På samma sätt kan man även kolla upp särskilda personer för att se hur deras vagnpark ser ut.


Detta är information som hämtas ur fordonsregistret och gör det farligt lätt för stöldligor att planera sin nästa stöt.

Mini Countryman finns nu som elbil: Vi provkör i Portugal

En unik situation

Utöver att kolla upp var någon bor, kan man även se vad en person tjänar, bolagsengagemang, vem någon bor med och var personen i fråga tidigare har bott.

Detta blir rena rama julafton för diverse ligor. Det har exempelvis förekommit att ligor har undersökt vad det finns för bilar på Landvetter för att i sin tur åka hem till ägarna och länsa deras hem. Det skriver Svenska Dagbladet.

Chockhöjda skatten på husbilar: Nya löftet från regeringen

Kungliga Automobil Klubben sätter ner foten

Kungliga Automobil Klubben propagerar för att man ska stänga fordonsregistret. Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd var själv med om att hans bil blev stulen på blott 60 sekunder.

Under ett seminarium i riksdagen berättade Ydstedt om detta förfarande, och det är en i mängden av liknande fall.

Kruxet ligger i att exempelvis svenska tullen bryr sig mer om införsel snarare än utförsel.

-Sverige faktiskt är extra utsatt genom vår unika ordning där uppgifterna om vem som äger ett fordon är tillgängliga för allmänheten. I dagsläget  gör lagstiftningen att kopplingen mellan ägare och fordon är en offentlig uppgift, skriver KAK..

Nya Maserati MC20 Cielo: Värd 4,4 miljoner?

Ändring på gång

Till hösten ska resultatet av en utredning rörande huruvida grundlagsskyddet ska ses över när det kommer till den här sortens information.

I dagsläget är det riktigt enkelt att ta reda på vad någon kör för bil för att i sin tur planera in en stöt. Just fordonsinnehav är något som är extra känsligt för individer med prominenta bilsamlingar.

Porsche 918 testad: Världens bästa laddhybrid

Bil