Näthatet lever och frodas i Sverige. Men polisen har svårt att bekämpa det.
1 av 4
Näthatet lever och frodas i Sverige. Men polisen har svårt att bekämpa det. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det finns ett strukturellt problem inom polisen i Sverige, en generell okunskap om vad man kan och inte kan göra när det gäller den här sortens brott", säger polisen Jens Ahlstrand.
2 av 4
"Det finns ett strukturellt problem inom polisen i Sverige, en generell okunskap om vad man kan och inte kan göra när det gäller den här sortens brott", säger polisen Jens Ahlstrand. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Ett annat problem för polisen i kampen mot näthatet är att det ofta finns en stor okunskap inom kåren för vad som gäller när det kommer till brott på nätet.
3 av 4
Ett annat problem för polisen i kampen mot näthatet är att det ofta finns en stor okunskap inom kåren för vad som gäller när det kommer till brott på nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller med om att det finns ett strukturellt problem inom polisen.
4 av 4
Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller med om att det finns ett strukturellt problem inom polisen. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen om sitt eget arbete mot näthatet: "Det finns ett strukturellt problem"

Både regeringen och polisen själva är överens. Det finns ett stort strukurellt problem inom kåren när det kommer till att bekämpa näthat. Frågan är bara hur det ska lösas.


Näthatet lever och frodas i Sverige. Men polisen har svårt att bekämpa det.

– Det finns ett problem när det gäller att identifiera gärningsmannen. Det beror lite på vilken plattform som det handlar om, säger Jens Ahlstrand, chef för polisens regionala utredningssektion för region väst.

En plattform som ofta nämns när man pratar om näthat är ask.fm, ett socialt medium där folk kan skicka frågor till varandra.

– Det är en sida som inte har sitt säte i Sverige. Generellt sett har vi det lättare på svenska sajter eftersom vi då bara behöver ta hänsyn till svensk lagstiftning. Om då en amerikansk sida ska lämna ut uppgifter till oss måste vad gärningsmannen har gjort vara straffbart även där. I USA har man gått väldigt långt när det gäller yttrandefrihet, så mycket av det som är kriminellt i Sverige är inte kriminellt i USA. Då lämnar de inte ut några uppgifter, säger han.

Ett annat problem för polisen i kampen mot näthatet är att det ofta finns en stor okunskap inom kåren för vad som gäller när det kommer till brott på nätet.

– Det finns ett strukturellt problem inom polisen i Sverige, en generell okunskap om vad man kan och inte kan göra när det gäller den här sortens brott. Där pågår ett internt arbete för att höja kunskapsnivån. Min uppfattning är att många av de här ärendena skrivs av i ett väldigt tidigt skede.

Varför det?

– Det här är ett brott som är relativt nytt. Det är många som känner sig osäkra när det gäller vad som går och inte går att göra på den digitala sidan, säger Jens Ahlstrand.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Inrikesminister Anders Ygeman (S) berättar för Nyheter24 att regeringen nu vill skärpa lagstiftningen för att få bort hatet på nätet. Han håller med om att det finns ett strukturellt problem inom polisen.

– Det är en helt riktig beskrivning. Därför har vi skapat ett speciellt it-brottscenter inom polisen med betydligt större personell kapacitet än vad vi tidigare har haft. Men det är också en lång resa att utbilda poliser i både vad som faktiskt är brottsligt och inte, men också i bevissäkring på nätet.

När kommer vi att få se effekter av det här då?

– Jag hoppas att vi steg för steg kommer att få se effekter av mer lagföring och bättre kunskap, säger Anders Ygeman.

Har du drabbats av näthat? Hör gärna av dig till tips@nyheter24.se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!