Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem.
1 av 5
Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren", säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA.
2 av 5
"Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren", säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet.
3 av 5
Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer.
4 av 5
Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp. Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade.
5 av 5
Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp. Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Så många dömdes för knarkhandel på darknet under det senaste året

Enligt polisen är risken att bli upptäckt stor för de som säljer droger på darknet.


Handel med droger på de anonyma nätverken på darknet är enligt polisen ett växande problem.

– Ja. Vi har sett att antalet säljare, köpare och annonser kontinuerligt har ökat de senaste åren, säger Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på polisens nationella operativa avdelningen, NOA.

Beslagtagna droger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt Emil Eisersjö är det svårt att bedöma exakt hur stort problemet med droghandel på darknet är i Sverige i dag.

– Men uppskattningsvis är det flera tusen personer som köper narkotika av cirka 200 narkotikasäljare. I dag är dock bara drygt 70 säljare aktiva då en hel del har lagförts, slutat eller har haft flera konton, säger Emil Eisersjö till Nyheter24.

Enligt honom pågår just nu sju stycken förundersökningar gällande misstänkt försäljning av knark på darknet.

– Senaste året har 11 personer dömts för inblandning i försäljning på darknet, inklusive Flugsvamp, säger Emil Eisersjö.

Flugsvamp är Sveriges största sajt för drogförsäljning på darknet. Där finns omkring 500 drogannonser utlagda, enligt sajtens administratörer. Men Emil Eisersjö vill inte gå in närmare på hur polisen utreder Flugsvamp för narkotikabrott.

– Vi går inte in på våra arbetsmetoder, men internetrelaterade narkotikabrott är särskilt prioriterat, och som tidigare nämnts har polisen ett flertal pågående förundersökningar och ett stort antal säljare har lagförts.

Startsidan på Flugsvamp. Bildkälla: Skärmdump

Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp.

– Det är väldigt säkert. Bitcoin som valuta går inte att knyta till en specifik beställning eller identitet, adresser krypteras, och servrar finns utom räckhåll för polis, säger sajtens administratörer till Nyheter24.

Men Emil Eisersjö, chef underättelsesektionen på NOA, håller inte med om att knarkhandeln på Flugsvamp sker utan risk för de inblandade.

– Vi försöker även få till en ändring i postlagen för att ytterligare stärka samverkan med posten. Att sälja narkotika på darknet innebär en hög upptäcksrisk och man riskerar mycket långa fängelsestraff då lagstiftaren ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet, säger Emil Eisersjö.






/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.