För ett år sedan näthatade Babben Larsson på Amanda Schulman.
1 av 3
För ett år sedan näthatade Babben Larsson på Amanda Schulman. - Foto: TT Nyhetsbyrån
I dag skulle hon ha agerat annorlunda, berättar hon för Nyheter24.
2 av 3
I dag skulle hon ha agerat annorlunda, berättar hon för Nyheter24. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Här är delar av vad hon skrev på Facebook.
3 av 3
Här är delar av vad hon skrev på Facebook.

Komikern kallade Amanda Schulman för hora: "Kände skam och ånger"

När den folkkära komikern såg en bild på Facebook som hon inte gillade reagerade hon så starkt att hon skrev att hon ville ropa "hora" efter mediepersonligheten Amanda Schulman. För Nyheter24 berättar nu Babben Larsson om sina tankar kring näthat.


Det var för ungefär ett år sedan som komikern Henrik Schyffert postade ett Facebookinlägg med en skärdump från mediepersonligheten Amanda Schulmans Instagram-konto som visade en bild i vilken hon gör reklam för ett bilföretag.

Inlägget fick flera kända svenska kändisar att reagera med avsmak och näthat mot sponsring, något bland annat Aftonbladet har skrivit om. Till exempel skrev den folkkära komikern och SVT-programledaren Babben Larsson följande:

"Jag är grymt sugen på att ropa ’Hora! Hora!’ högt som faan om jag skulle springa på några av de här värsta selloutsen irl".

I Nyheter24:s granskning av kändisar och opinionsbildare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat har vi följt upp vad Babben Larsson skrev. Hon berättar att hon i dag hade agerat annorlunda.

– Så fort jag förstod att det jag skrivit kunde ses som näthat kände jag både skam och ånger och bad Amanda Schulman om ursäkt. Jag har ett drastiskt bildspråk som jag har mycket nytta av i mitt jobb som komiker, men här blev jag medveten om att det blir nåt helt annat i skrift, säger Babben Larsson till Nyheter24.

Du twittrar en del. Vilket ansvar har du, med nästan 50 000 följare, när du skriver saker i sociala medier?

– Jag ser mig själv som ansvarig utgivare för mina egna tweets, det vill säga att jag måste kunna stå för dem och de ska tåla en granskning. Jag blandar humor med samhällskritik, högt med lågt.

Hur bra koll har du själv på konsekvenserna av vad du skriver i sociala medier?

– Jag har koll på svarstweets och kommentarsfält. Det är svårt att ta konsekvenser för läsares personliga tolkningar hela vägen. De kan ju läsa in saker som inte ens står där och då blir det svårt för mig att göra nåt åt det.

Tycker du att det är rimligt att du ska ta ansvar för vad en eventuell svans gör utifrån vad du har skrivit?

– Om det bara gäller stillsammare uppror som att tjata på att Ikea ska ta tillbaka hålen i sina påslakan tycker jag att det är lugnt. Jag har vad jag vet aldrig uppmanat andra att agera våldsamt eller olagligt. Jag upplever mina följare som ganska sansade generellt.

Barbro "Babben" Larsson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Om makthavare använder ett hårt språk, med till exempel personliga påhopp och en hatisk ton, vad tror du själv att det kan leda till i förlängningen?

– Jag personligen tappar respekten för den makthavaren. Andra kan säkert bli inspirerade att använda samma tonläge.

Att skriva saker i stundens hetta, som man kanske senare ångrar, är mänskligt. Men hur mycket högre krav tycker du att man kan ställa på människor med många följare?

– Jag tror att vi som har många följare är ganska medvetna om det och tar vårt ansvar för det mesta. Sen kan det som sagt hetta till och man skriver något ogenomtänkt. Men det är bra att vara medveten om att ditt citat kan ryckas ur sammanhanget, säger Babben Larsson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gick Babben över gränsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.