I Nyheter24:s granskning av falska nyheter på nätet har vi också valt att titta närmare på de så kallade alternativa bloggarna.
1 av 2
I Nyheter24:s granskning av falska nyheter på nätet har vi också valt att titta närmare på de så kallade alternativa bloggarna. - Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån
Den som är drivande i bloggen är Tommy Pettersson från Oxelösund i Södermanlands län.
2 av 2
Den som är drivande i bloggen är Tommy Pettersson från Oxelösund i Södermanlands län. - Foto: Privat

Tommy tröttnade på "medias lögner" – nu når han tiotusentals varje vecka

När vissa tappar tron på etablerade medier vänder de sig till alternativen. Men vad får de för bild av samhället där – och vad är egentligen sanningen?


I Nyheter24:s granskning av falska nyheter på nätet har vi också valt att titta närmare på de så kallade alternativa bloggarna. Vi vill försöka ta reda på hur de ser på till exempel faktakoll och etablerade medier.

Runt om på nätet skriver en hel del människor att de inte längre känner att de kan lita på vad de stora nyhetsmedierna rapporterar om – och att de därför söker sig till så kallade alternativa medier.

Kommentarer till en artikel från hatsajten Fria Tider utlagd i en Facebook-grupp.

En sådan alternativ blogg är "Petterssons blogg".

Bildkälla: Skärmdump

"Vi är partiska, anledningen till detta är att de etablerade medierna och journalisterna för länge sedan har slutat att följa sina egna etiska regler om att rapportera sakligt och korrekt", står det att läsa i bloggens beskrivning.

"Petterssons blogg" kan beskrivas som kontroversiell då texterna inte sällan har ett hårt språk och är generaliserande mot svenskar med utländsk härkomst.

Bildkälla: Skärmdump

Bildkälla: Skärmdump

Bildkälla: Skärmdump

Bland annat har Eskilstuna-Kuriren skrivit att det har spridits flyktinghat på bloggen. Tidningen har också rapporterat att polisen har utrett bloggen för ett misstänkt hatbrott, men att förundersökningen lades ner när det inte gick att hitta personen som var ansvarig för vad som skrevs.

På bloggen skriver nämligen flera personer.

Men den som är drivande är Tommy Pettersson från Oxelösund i Södermanlands län.

Tommy Pettersson. Bildkälla: Privat

Bloggen, som enligt Tommy Pettersson är oberoende och inte ansluten till något parti eller organisation, har enligt honom drygt 60 000 unika besökare och drygt 350 000 besök i veckan.

Trots att bloggen beskriver sig som "alternativmedia" använder den bland annat etablerade nyhetsmedier som källor till sina texter.

– De etablerade medierna, utländska medier, offentliga handlingar och egna upplevelser, säger Tommy Pettersson om vilka källor bloggen använder sig av.

På vilket sätt tar du själv reda på att fakta stämmer?

– Vi bedömer källans och uppgiftens trovärdighet på samma sätt som jag förmodar att ansvariga utgivare på etablerade medier gör.

Jag tolkar tonen som ganska hård i många av bloggens inlägg, inte sällan mot den svenska invandringspolitiken. Vad säger du till de som beskriver bloggen som hatisk?

– Jag hatar ingen grupp och ingen människa och vi är definitivt inte mer hatiska än de etablerade medierna som jagar oliktänkande med kriminella metoder eller statsminister Löfven som kallar människor rasister och fascister. Ordet "hatisk" används mot allt och alla som inte delar vänstersidans syn på verkligheten och är ett enkelt uttryck för att slippa ta debatten med argument.

Du har även ett hårt språk emellanåt där du skriver generaliserande om "araber", "invandrargäng" och "mordlystna muslimer". Kan du se ett problem i att vara så generaliserande?

– Nej, det kan jag inte se. Läsarna är kloka nog att förstå att man inte menar alla araber, invandrare eller muslimer. Det är bättre än att som de etablerade medierna kalla alla för "svenskar" eller "ungdomar".

Tommy Pettersson säger att var tid har sitt språkbruk, och att tonen i samhällsdebatten sätts av makteliten, som till exempel ledande samhällsdebattörer – eller statsministern.

– När makten svepande beskriver Sverigedemokraterna som ett nazistiskt och rasistiskt parti och nonchalant placerar partiets sympatisörer i samma kategorier är det ingen som pratar om dessa uppenbara generaliseringar som ett problem.

Är det viktigt att nämna var folk kommer ifrån?

– Det är viktigt att försöka tala om hur asylinvandringen påverkar brottsligheten och inte dölja problemen med asylinvandringen som etablerade medier gör.

Vad är din bild av falska nyheter?

– Det finns många falska och felaktiga nyheter på nätet, men inte fler än i etablerade medier inklusive de statliga Sveriges television och Sveriges Radio.

När Nyheter24 ber om ett exempel på en falsk nyhet i etablerade medier tar Tommy Pettersson upp en händelse från början av 2015 då åtta män greps misstänkta för våldtäkt på en Finlandsfärja.

Han kallar bland annat Expressens rubrik för både fel och falsk.


– Där var ju inte ens de misstänkta gärningsmännen svenska medborgare. Där framstår det ju som att Expressen medvetet velat vilseföra läsarna, oklart varför. Dessutom säger media i sina journalistiska publicitetsregler att etnicitet aldrig ska framhävas men det görs regelbundet när det gäller ”svenskar”. Den typen av falska och felaktiga nyheter, ofta i just invandringsfrågor, tycks etablerade media satt i system, säger Tommy Pettersson till Nyheter24.

Till en början rapporterades det att alla män var svenskar efter uppgifter från polis och åklagare. Men efteråt kom det fram att endast en av de fyra häktade var svensk medborgare. De övriga tre personerna var medborgare i annat land, men hade sin hemvist i Sverige, något som också Aftonbladet förtydligade.

Skulle du beskriva dig själv som rasist eller främlingsfientlig?

– Nej, jag är varken rasist eller främlingsfientlig. Jag har flera gånger skrivit positivt om invandring och en del invandrare, men jag är starkt kritisk till islam och den asylinvandringspolitik som förts de senaste decennierna, säger Tommy Pettersson.

I samband med att Nyheter24 skickade intervjufrågor till Tommy Pettersson valde han samtidigt att lägga ut dem på sin blogg. De går att hitta i sin helhet här.

Läs också om Facebooks superplan för att stoppa falska artiklar i flödet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Litar du på etablerade medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.